szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Kiemelkedően teljesítettek a gyorsétteremláncok a franchise hálózatok toplistáján, vezet a Subway, de a Meki, a Burger és a KFC is az első ötben tartózkodik

A Franchise Direct százas listáján túlnyomó részben az Egyesült Államokból származó koncepciók (84 hálózat) szerepelnek. Az USA-n kívül felkerültek a listára kanadai, ausztrál, japán, spanyol, francia és brit hálózatok is. A nem amerikai hálózatok között a legelőkelőbb helyezést a francia Europcar (12) és Carrefour (13), valamint a spanyol DIA (15) franchise koncepció érdemelte ki – írja a Franchiseportal. A Franchise Direct évről évre megjelenteti a legnagyobb nemzetközi terjeszkedést folytató franchise hálózatainak aktuális rangsorát. A megmérettetésen csak olyan franchise koncepciók vehetnek részt, melyek már legalább két országban jelen vannak.

A módszertan

A 100 vezető franchise hálózatot sokezer nemzetközi jelenléttel rendelkező koncepció közül választották ki. A legjobb hálózatok rangsorát a hálózat nagysága, egységeinek száma; a teljes hálózat forgalma; a hálózat növekedésének üteme (üzletnyitások száma), valamint a piaci jelenlét időtartama alapján alakították ki. A végső sorrend meghatározásánál további olyan meghatározó szempontok is mérlegre kerültek, mint a franchise átvevők támogatásának és képzésének hatékonysága, környezetvédelmi politika, valamint társadalmi felelősségvállalás.

Az első 10 helyezett között továbbra is az amerikai gyorséttermek dominálják a franchise hálózatok rangsorát. A Pizza Hut teljesítménye idén a hatodik helyre volt elegendő. A legnagyobb Pizza hálózatot szorosan megelőzik a konkurens gyorsétteremláncok: a Burger King (5.), a KFC(4.) és a McDonald's (3.). A 7 Eleven franchise hálózat tavalyi poziciójához viszonyítva két helyet javítva szerezte meg idén az ezüst érmet.

A képzeletbeli dobogó tetején zsinórban harmadik alkalommal a Subway gyorsétteremlánc végzett, amely ha Magyarországon nem is vezető, de a világviszonylatban a legtöbb egységgel rendelkező étteremlánc. Egységeinek száma a világ közel 100 országában majdnem eléri a 40 ezret. A gyorsétteremlánc nemrégiben bejelentette, hogy 2017-ig, további 10 ezer étterem megnyitásával 50 ezerre kívánja bővíteni a hálózatához tartozó egységei számát, 2030-ra pedig kilátásba helyezte, hogy ezt a számot is megduplázva 100 ezerre növelve a Subway éttermek számát.

Magyarországon 14 Subway étterem üzemel, de több helyszínen is folynak előkészületek új egységek nyitásához. Ami a befektetés költségét illeti hazánkban, helyszíntől és mérettől függően 100,000 és 200,000 euróra van szükség egy saját Subway étterem elindításához.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A kormány titkolná, mire ad magának 1700 milliárd forintos játékteret a módosított büdzsében

A kormány titkolná, mire ad magának 1700 milliárd forintos játékteret a módosított büdzsében

Vádat emeltek az autós ellen, aki ittasan vezetve két motoros halálát okozta Dusnoknál

Vádat emeltek az autós ellen, aki ittasan vezetve két motoros halálát okozta Dusnoknál

Hologram segítségével hoztak össze egymástól távol élő brit családokat

Hologram segítségével hoztak össze egymástól távol élő brit családokat