szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Kilenc magyarországi kiállító képviseltette magát a Nemzeti Külgazdasági Hivatal (HITA) segítségével az amerikai kontinens legnagyobb orvostechnikai vásárán Miamiban – közölte a hivatal. A magyar cégek közül több is kapott konkrét megrendelést, az egyik kolumbiai üzlet értéke 90 ezer euró.

A világ legdinamikusabban bővülő szektorának, az egészségiparnak a komoly hagyományokra visszatekintő, idén 23. alkalommal megrendezett FIME (Florida International Medical Expo) a legjelentősebb piaci megjelenése – írta közleményében a HITA.

Idén már közel 1500 kiállító mutatkozott be, a látogatók száma tovább bővült, meghaladta az 50 ezret. Ez a nemzetközi seregszemle kitűnő bemutatkozási lehetőség a magyar cégek számára, hogy USA-n kívül a dél-amerikai országokban is üzleti kapcsolatokat alakítsanak ki, hiszen a kiállítás látogatói fele-fele arányban az USA-ból, illetve a dél-amerikai térségből érkeznek – tette hozzá a hivatal.

Az itteni aktív piaci jelenlét kiemelt magyar érdek, hisz a világpiacon az egészségipari szektor megközelítőleg 45 százalékát az Egyesült Államok adja.

Az orvosi műszergyártás területén Magyarország figyelemre méltó tradíciókkal rendelkezik, ez az ágazat pedig egyértelműen a külpiacok felé fordulást igényli, amit az is bizonyít, hogy több mint 150 exportőrt tartunk nyilván. A kereslet pedig folyamatosan bővül az ágazat termékei iránt a fejlett piacok elöregedő társadalma és a feltörekvő piacok dinamikus bővülése miatt – írta a HITA.

Az itthoni vállalatok többsége KKV-ként működik, tulajdonosi szerkezetükben túlnyomóan magyar magánszemélyeket és vállalatokat találunk, ráadásul nem kizárólag Budapest-orientált ágazatról van szó: számos vidéki városban – többek között Debrecenben vagy Egerben – folyik a termelés.

A mostani kiállításon a HITA standján már nyolc magyar vállalat – Medicor Elektronika Kft., Meditech Kft., Klimex Medical Kft., Thor Medical Systems Kft., Medimetal Kft., 3D Histech Kft., Innomed ZRt., Celitron Kft.– kapott bemutatkozási lehetőséget. Ezen kívül önállóan képviseltette magát a magyar és amerikai vállalattal is rendelkező Control-X Medical Kft.

A rendezvény beváltotta a hozzá fűzött reményeket, a kiállító cégekhez több mint 300 megkeresés érkezett. Több magyar kiállító is kapott konkrét exportmegrendelést, az egyik kolumbiai üzlet volumene 90.000 euró.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!