szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Francois Hollande francia államfő hétfőn személyesen tárgyalt az Alstom energetikai tevékenységeinek felvásárlására ajánlatot tett General Electric (GE) amerikai holdingvállalat elnökével, este pedig a Siemens vezetőjét fogadja, miután a német cégcsoport előző nap beszállt a francia nagyvállalatért folyó versenybe.

A Siemens vasárnapi bejelentését követően a francia kormány valóságos manőverezésbe fogott annak érdekében, hogy a nemzeti érdekeknek leginkább megfelelő egyezség szülessen.

Annak ellenére, hogy a francia állam 2006 óta semmilyen részesedéssel nem rendelkezik a teljes egészében magánkézben lévő Alstomban, a Franciaország ipari termelésének hanyatlása és a munkahelyek megszűnése miatt aggódó kormány a GE ajánlatának múlt heti hírére megpróbálta megakadályozni az ügyletet az Alstom és a GE között.

A francia elnök hétfőn délelőtt fogadta Jeffrey Immelt, a GE elnök-vezérigazgatóját, Joe Kaeser, a Siemens vezetője pedig este 6 órára hivatalos az Elysée-palotába.

A világban 305 ezer főt foglalkoztató, évi 146 milliárd dolláros forgalmat bonyolító GE az Alstom tevékenységeinek 70 százalékát jelentő energetikai részre, a hőerőművek és a megújuló energiák, például a szélerőművek gyártására szakosodott Power és Grid ágazatokra tett ajánlatot, amelyek évi 14 milliárd eurós forgalmat bonyolítanak le. 

A Siemens, amelynek tevékenysége gyakorlatilag teljesen megegyezik az Alstom működésével, szintén az energetikai részt venné át egy konkrét összegért, és ahhoz még felkínálja az Alstomnak a saját közlekedési ágának a felét is. Ez utóbbi, a francia kormány által előnyben részesített megoldás azt jelentené, hogy a német Siemens kereteiben létrejönne egy, az Airbus repülőgépeket gyártó EADS légi-, hadi- és űripari konszernhez hasonló európai energetikai holding német irányítással, az Alstom keretein belül egy vasúti szerelvényeket gyártó európai óriáscég francia vezetéssel. 

A Handelsblatt német gazdasági lap szerint a Siemens 10-11 milliárd euróra becsüli az Alstom energetikai tevékenységeinek értékét. A német cég az ajánlat szerint legalább három évig megtartaná a franciaországi munkahelyeket, és tovább folytatná az energetikai ágazat fejlesztését. 

Az Alstom és a GE között azonban a sajtó által 10 milliárd eurósra becsült ügyelet érdekében folytatódnak a tárgyalások, amelyek viszont nem vonatkoznak a francia nagyvállalatnak a vasúti szerelvényeket, köztük a szuperexpresszeket (TGV) is gyártó közlekedési ágazatára. 

A francia Bouygues, amely az Alstom legfőbb részvényese, amióta felvásárolta 2006-ban a 29 százalékos francia állami részesedést, támogatja az ügyletet az GE-vel. Az Alstom igazgatótanácsa vasárnap esti ülését követően azt közölte, hogy 48 órás gondolkodási időt adott magának, hogy szerda reggelig válasszon a két ajánlat közül. Az Alstom részvényeinek kereskedését addig felfüggesztették a párizsi tőzsdén.

Arnaud Montebourg francia gazdasági miniszter szerint a GE ajánlatával az a gond, hogy ha az ügylet létrejön, az Alstom dolgozóinak 75 százalékát, mintegy 65 ezer főt az Egyesült Államokból fognak irányítani. 

"Számunkra ez elfogadhatatlan helyzet" – hangsúlyozta a miniszter. Nem zárta ki, hogy az állam visszavásárolja a Bouygues-től korábbi részesedését, sem azt, hogy a kormány átmenetileg államosítaná az Alstomot, de ezt a lehetőséget egyelőre korainak minősítette.  Montebourg szerint "vissza kell utasítani, hogy az Alstom három nap alatt döntsön arról, hogy eladja a nemzeti büszkeség 75 százalékát a dolgozók és a kormány, valamint a vállalat legtöbb középvezetőjének tudta nélkül".

"A francia cégeket nem lehet zsákmánnyá tenni, mi viszont készen állunk arra, hogy olyan szövetségeket hozzunk létre, amelyekkel felfegyverezhetjük magunkat a globalizációval szemben" – fogalmazott Montebourg, aki nem titkolja, hogy az Alstom és a Siemens közi megállapodásért lobbizik.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Vállalkozás

Németek lökhetik ki az amerikaiakat a legjobb francia üzletből

A francia kormány elhalasztotta az Alstom energetikai tevékenységeinek felvásárlására ajánlatot tett General Electric (GE) amerikai holdingvállalat elnökével vasárnapra tervezett találkozóját, miután a Siemens német cégcsoport is jelezte, hogy együttműködne a francia nagyvállalattal.

Megmenekült az olasz kormány

Megmenekült az olasz kormány

Mészáros szállodája a Dancing With The Starsra hajt

Mészáros szállodája a Dancing With The Starsra hajt

Hazai pálya: Tényleg megéri csobbanni egyet a téli Balatonban? (videó)

Hazai pálya: Tényleg megéri csobbanni egyet a téli Balatonban? (videó)