szerző:
hvg.hu/MTI
Tetszett a cikk?

Az új fejlesztési miniszter, Seszták Miklós az Index szerint évekig volt részese olyan vállalkozások alapításának, amelyek szinte kivétel nélkül cégtemetőkben végezték rövid és kevéssé átlátható működésüket. A miniszter az ügyvédi titoktartásra hivatkozva nem nyilatkozik az ügyről, a tárca pedig később visszautasította a "nyilvánvalóan lejárató célzatú" cikket.

Orosz és ukrán állampolgárok nevére több kisvárdai címre legalább 700 betéti társaságot jegyeztek be.

Az Index szerint az egy kaptafára alapított cégek bejegyzésénél közreműködő jogász Seszták Miklós, az Orbán-kormány frissen kinevezett fejlesztési minisztere volt. Kifizetetlen közterheik, törvénytelen és követhetetlen tevékenységük miatt a cégbíróság azóta gyakorlatilag az összes céget felszámoltatta 2009-re. Seszták feladata a lap szerint a társasági szerződés elkészítése, az ellenjegyzés és a jogi képviselet ellátása volt.

©

A cégbiznisz nagyon pörgött, a kirívóan magas felszámolási adatok miatt az elmúlt években a sajtó sokszor foglalkozott a kisvárdai cégekkel, de Seszták neve sosem merült fel, mert az előző évtized közepén elindított hazai elektronikus cégadatbázisba nem vezették át a korábban alapított cégek bejegyzését végző ügyvédek nevét – írja az Index.

Sesztáknak 2013 elején már volt egy céges botránya – idézi fel a lap. Akkor országgyűlési képviselőként, a parlament gazdasági bizottsági tagjaként felügyelőbizottsági tag volt egy olyan cégben, amely áttételesen több milliárd forintot nyert egy informatikai uniós pályázaton. Az NFÜ szélessávú körzethálózati fejlesztésre kiírt pályázatán 20 milliárd forintból 12,5 milliárdot öt cég nyert el. Az öt társaságot ugyanakkora alaptőkével, ugyanazon a napon alapították, mindet ugyanarra a címre jelentették be, tulajdonosi körük is mutatott átfedést.

Seszták akkor azzal védekezett, hogy soha nem lobbizott a cég érdekében, nem volt tudomása, hogy az NFÜ-s pályázatról, és már rég ki is lépett a felügyelőbiztosságból, csupán csak elmaradt a változás átvezetése a cégadatbázison.

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium sajtóosztálya a lap megkeresésére közölte, Seszták május 1-je óta szünetelteti ügyvédi tevékenységét, és "minden esetben maradéktalanul tiszteletben tartja a korábbi feladataival összefüggő jogszabályi és szakmaetikai elvárásokat, így az ügyvédi titokra vonatkozó követelményeket is".

"E határozott következetességgel képviselt gyakorlatból akkor sem enged, ha a rugalmasabb hozzáállás pillanatnyi személyes érdekek, a politikai imázs építésének szempontjai szerint rövid távon célszerűbbnek tűnhetne. Mivel a megkeresést csak szabályszegés árán lehetne megválaszolni, a tárcának a jelzett kérdésekben nem áll módjában tájékoztatást adnia" – írták.

Később a tárca visszautasította az Index "Seszták Miklóst támadó, nyilvánvalóan lejárató célzatú csütörtöki cikkében foglalt, rosszindulatú állításait".

"A nemzeti fejlesztési tárca megerősítette korábbi közlését: a miniszter május óta szüneteltetett ügyvédi tevékenységével kapcsolatban tiszteletben tartja a jogszabályi és szakmaetikai elvárásokat, így az ügyvédi titokra vonatkozó követelményeket is. A minisztérium csak annyiban kommentálja a hírportál információira hivatkozó pártnyilatkozatokat, hogy a megszólalók sikertelenül próbálnak fogást találni az új kormánytagon" - állt az NFM közleményében.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!