szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Váratlan helyről érkezhetnek milliárdok a költségvetésbe, ha a parlament elfogadja a napokban benyújtott egyik új törvényjavaslatot – írta a Figyelő.

A Miniszterelnökséget vezető Lázár János aláírásával tárgyalásra indítványozott dokumentum egy sor törvényt módosít, ezek sorában bukkan fel a Magyar Fejlesztési Bankról (MFB) szóló előterjesztés – közölte a Figyelő.

Ennek értelmében a jövőben megszűnne az a szabály, hogy az MFB nem fizethet osztalékot az eredményéből. Mivel állami tulajdonú bankról van szó, az osztalék értelemszerűen a központi költségvetést illetné.

Ha a tavalyi számokat nézzük, a fejlesztési bank adózás utáni eredménye kereken 3 milliárd forint volt, ebből 300 millió forintot lecsíptek általános tartalékképzésre, a fennmaradó 2,7 milliárd forint viszont – mivel osztalékfizetés szóba sem jöhetett – a mérleg szerinti eredményként jelentkezett – tette hozzá a lap.

Jóval komolyabb összeget kapunk, ha az eredménytartalékot is figyelembe vesszük, az MFB beszámolója szerint ugyanis tavaly a magyar számviteli szabályok szerint közel 17,4 milliárd forint volt a bank eredménytartaléka. A nemzetközi standardoknak megfelelő kimutatásban pedig ennél is több, csaknem 18,2 milliárd forint szerepel.

A lap szerint egyébként a költségvetés tavaly összesen több mint 42 milliárd forint osztalékbevételt ért el, a legtöbb pénzt, 17,5 milliárdot a Szerencsejáték Zrt. fizette, de az MVM és a Mol is 10-10 milliárddal gazdagította a büdzsét.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Kiderült, hogy jobban elfogadjuk a védőoltást, ha nő az orvos

Kiderült, hogy jobban elfogadjuk a védőoltást, ha nő az orvos

Az MVM megveszi az ÉMÁSZ Hálózati Kft.-t

Az MVM megveszi az ÉMÁSZ Hálózati Kft.-t

Kihajítják a Premier League testületeiből a Szuperligába jelentkező klubok vezetőit

Kihajítják a Premier League testületeiből a Szuperligába jelentkező klubok vezetőit