szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Már csak ez az információ kellene az Oktoberfesten mulatóknak, és teljes önigazolást nyernének a sörivásra. Az állítás, vagyis hogy a sör okosabbá tesz, nem teljesen állja meg a helyét, ám a sör egyik alapanyaga jó hatással van a kognitív funkciókra.

Okosabbak leszünk a sörtől? Akár ezzel a fura kérdéssel is indíthatnánk azt a cikket, mely az oregoni állami egyetem kutatását ismerteti. A Quartz ismertetése szerint a kutatók az találták, hogy a komló – a sör egyik fontos alapanyaga – egyik összetevője, a xanthohumol (egyfajta flavonoid, vegyületcsoport) jó hatással van a memóriára és gondolkodásra, legalábbis egerek egy csoportjánál ez történt.

A kutatók xanthohumol tartalmú étrend-kiegészítőkkel kezelték az egereket, és azt találták, hogy egy bizonyos egércsoportnál pozitív hatása volt a kezelésnek a memóriára (a fiatalabb egereknék történt csak mindez, az idősebbeknél nem volt ilyen hatás).

A xanthohumolt ugyanakkor egyedül a komlóban lehet megtalálni, mai tudásunk szerint, ám mielőtt még a sörfogyasztók nagyon megörülnének, a lelkesedésüket le kell lohasztani. Napi 2 ezer liter sört kellene ugyanis meginniuk ahhoz, hogy a kutatásban meghatározott mennyiségű vegyületet a szervezetükbe tudják juttatni a sörrel. A kutatás viszont azt mutatja, hogy elképzelhető, hogy valamikor a jövőben ezzel a megoldással az emberek kognitív problémáit is kezelni lehet majd.

HVG

HVG-előfizetés digitálisan is!

Rendelje meg a HVG hetilapot papíron vagy digitálisan, és olvasson minket bárhol, bármikor!