szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Sok cég vergődik tagi kölcsöne miatt, például a végelszámolást is lehetetlenné teszi, hiszen tartozással rendelkező céget így nem lehet megszüntetni. Azonban Kft.-k esetében van rá mód, hogy fájdalommentesen megszabaduljon cége nem kívánt terheitől.

A tagi kölcsön a fizetési nehézségekkel küzdő cégek egyik elterjedt megoldása arra, hogy a tagok - külső forrás igénybevétele nélkül - gyakorlatilag saját zsebből finanszírozzák vállalatikat. Ilyenek számít az is, ha például a fizetési nehézségekkel küzdő cégünk telefonszámláját saját pénzünkből fizetjük ki, és ezt a könyvelő tagi kölcsönként könyveli el. A tagi kölcsönt is vissza kell fizetni, és amíg ez meg nem történik, a cég szempontjából tartozásnak minősül. Így a vissza nem fizetett tagi kölcsön akár a cég végelszámolásának is akadálya lehet, hiszen tartozással rendelkező céget végelszámolással nem lehet megszüntetni.

Na, most. Az új Ptk. alapján a Kft.-k legkésőbb 2016. március 15. napjáig kötelesek felemelni törzstőkéjüket 3 millió forintra. A cég törzstőkéje a tagok pénzbeli és nem pénzbeli, vagyoni hozzájárulásaiból áll, utóbbit apportnak is hívják. Az apport lehet ingatlan, valamilyen értékkel bíró jog vagy akár a tag valamely elismert követelése is, vagyis akár a tagi kölcsön is. Azaz lehetséges, hogy a tag a cég törzstőkéjének megemelésekor a céggel szembeni tagikölcsön-követelését ruházza át a cégre, így annak visszafizetési kötelezettsége megszűnik.

Tehát törzstőkeemeléskor a cég tagja teljesíteni tudja a hozzájárulási kötelezettségét úgy, hogy közben megszabadítja cégét a tagikölcsön-tartozástól – olvasható a Piac&Profit oldalán.

Ugyanakkor, ha a tag elengedi a céggel szemben fennálló tagikölcsön-követelését, felmerül, hogy a cégnek ajándékozási illetéket kéne fizetni, amennyiben az adóhatóság úgy ítéli, hogy a tag fennálló követelését ellenszolgáltatás nélkül szüntette meg. Az adóhatóság sajnos még nem adott ki általános érvényű állásfoglalást a tagi kölcsön apportálása és az ajándékozási illeték kapcsán, így jelenleg egy esetleges ellenőrzés során az adóhatóság egyedileg dönt arról, hogy kell-e illetéket fizetni vagy sem.

Ha ön cégvezető, vagy csak érdeklik a pénzügyi folyamatok, kérjük, töltse ki kérdőívünket! Mondja el nekünk, mire érdemes finanszírozást alkalmazni?


VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!