szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Március közepétől rendelnék el a boltok vasárnapi zárva tartását. A javaslat a parlament előtt van, csak KDNP-sek nyújtották be, de állításuk szerint a kormány is támogatja. Öt vasárnap mégis lehetne nyitva tartani. A plázáknak, külföldi tulajdonú hipermarketeknek, ruhaboltoknak nagy csapás lenne, pár tízezer ember munkahelye bánhatja. A kormány kegyet gyakorolhat, nagy lesz a kísértés, hogy valamelyik üzlet nyitva lehessen vasárnap, ha versenytársai zárva lesznek. Éjszakai üzletek maradhatnak nyitva, de könnyen bezárathatják azokat, és felügyeleti díjat szedhetnek tőlük az önkormányzatok.

Csak öt vasárnap lesz az évben, amikor nyitva lesznek a hipermarketek, ruhaboltok, plázák – olyan törvényt akar elfogadtatni a KDNP, amely ezt eredményezné, a javaslatot a parlament elé be is nyújtották. A törvényt március 15-én akarnák életbe léptetni.

Nem teljesen világos egyelőre, hogy a kormány támogatását élvezi-e a javaslat. A KDNP vezérszónoka, Harrach Péter frakcióvezető azt állította, a kabinet támogatja az ötletet, de a javaslatot végül nem a kormány vagy valamelyik minisztérium, hanem a KDNP-s képviselők nyújtották be.

Frissítés: Harrach bejelentése, és a törvénytervezet benyújtása után a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) cáfolta, hogy a kormány döntött volna már ebben az ügyben. "A kormány tárgyalt a KDNP javaslatáról, de döntés csak azután születhet, miután meghallgatták a boltosok és a szakszervezetek véleményét is" – válaszolta a hvg.hu megkeresésére a minisztérium.

Öt vasárnap szabad, a többin tilos – de egyes boltok mégis kinyithatnak

Ha a parlament elfogadja a tervet, akkor a boltok nagy része csak hétfőtől szombatig lehet nyitva, akkor is 6 és este 10 óra között. Ezen kívül öt vasárnap is nyitva lehetnek, valamint december 24-én és december 31-én, utóbbi két nap csak délig. (A szállodákra, turisztikai szolgáltatásra, a szálláshelyen végzett kereskedelmi tevékenységre, és a kereskedelmet kiszolgáló szolgáltató tevékenységre nem terjed ki a vasárnapi tiltás.)

Lesznek üzletek, amelyekkel kivételt tenne a javaslat. A 400 négyzetméter alatti árusító terűek nyitva lehetnek, ha lényegében családi vállalkozás üzemelteti a boltot.

Vasárnap a tejivók és a pékségek nyithatnak ki, de azok is csak fél műszakban (reggel 5 és 12 óra között), az újság- és virágárusok 6-12 óra között lehetnek nyitva.

Nyitva lehetnek vasárnap a trafikok, benzinkutak, gyógyszertárak, éttermek, kávézók, mozik, színházak, piacok, pályaudvarokon és a reptéren levő üzletek.

Jövő márciustól lőttek a vasárnapi nagybevásárlásnak
©

Az emberek jó része vásárolni akar vasárnap is

A teszkóbuszok kérdése nyitva maradt
A törvényjavaslatban nincs szó a hipermarketekhez az embereket szállító buszok tiltásáról (a Tesco és az Auchan üzemeltet ilyeneket). Ez egy másik tervben volt, az még nem került a parlament elé – és nem is tudni, hogy elvérzett-e vagy később benyújtják.

A hvg.hu még az ötlet szűk egy héttel ezelőtti felröppenése után vasárnap hipermarketeknél tudakozódott vásárlóktól, mit gondolnak a boltok vasárnapi bezárásáról. A vásárlók döntő többsége nem tartotta jó ötletnek a vasárnapi zárva tartást. Sokaknak kellemetlenséget fog okozni, van rá igény, mindenki el tudja dönteni, hogy mikor vásároljon – hangzottak az érvek. Azt is mondták vásárlók, hogy sokan azok közül, akik hétközben dolgoznak, a hétvégét veszik igénybe vásárlás céljából, illetve van, aki csak ekkor ér rá. Egy vásárló pedig úgy válaszolt, hogy nem gondolja, hogy ha valaki a családjával akarna lenni vasárnap, akkor pont a boltok nyitva tartása lenne ennek akadálya. A politikusok lassan mindenbe bele akarnak szólni – tette hozzá egyikük.

A külföldi tulajdonú hipermarketeknek nagyon fáj

A KDNP-s javaslat lényegében kicsinálná a bevásárlóközpontokat, mert azok aligha nyitnának ki vasárnap, ha csak egy-egy kávézó vagy étterem, mozi lehetne nyitva aznap. De a nagy, külföldi tulajdonú hipermarketekre és ruhaboltokra is nagy csapást mérne.

Ha ez, az üzletek nyitva tartásáról szóló törvényjavaslatot a parlament elfogadja, abból alighanem balhé lesz, mivel ilyen messzire a kereskedelmi multik – és ezzel együtt a fogyasztók – ellen eddig soha nem merészkedett a kormány. A döntés súlyát érzékelteti, hogy a hazai bevásárlóközpontok a heti forgalmuk mintegy 11-15 százalékát vasárnap termelik meg (ez az olyan "kicsik" mint a Penny Market, az Aldi, a Lidl esetében azonban felkúszhat 15-18 százalékig is). Ha ezeket a boltokat bezáratják a hét utolsó napjára, abból szakemberek szerint logikusan levonható a piaci versenykorlátozás alapos gyanúja is.

Ezzel érvelnek a KDNP-sek

A törvényjavaslat általános indoklásában az szerepel, hogy azért is van szükség erre a törvényre, mivel így végre pont kerülhet egy régóta a közbeszéd középpontjában álló vita végére, vagyis hogy mikor lehetnek nyitva az üzletek. “Mára már megérett a helyzet arra”, hogy nyugat-európai mintákat alapul véve Magyarországon is szabályozzák a kereskedelmi elárusítóhelyek nyitva tartását.


Az indoklás szerint a fő cél az, hogy a vasárnap valóban az ország döntő része számára pihenőnap legyen. “Olyan szabadnap”, amelyen a családi együttlétre nyitva álló rövid időt nem kurtítja még a vásárlással eltöltött idő is” – áll szó szerint a tervezetben. Az indoklás azt is kiemeli, hogy a családok számára az jelentene, hogy hozzáadott értéket, ha a kereskedelemben dolgozó szülők heti két pihenőnapjuk egyikét vasárnap kaphatnák meg. A gyerekek ugyanis hétköznap iskolában vannak, és csak a hétvége áll rendelkezésre, hogy a család együtt tudjon lenni.


Az indoklásban szerepel emellett, hogy főszabályként Magyarországon az üzletek reggel 6 és este 10 között lehetnek nyitva. A javaslat ugyanakkor kiemeli, hogy különösen indokolt ebben az esetben a kivételek körének alapos meghatározása. Ezt úgy oldanák meg, hogy a törvény hatályát nem terjesztenék ki bizonyos létesítményekre, tevékenységekre (például gyógyszertárak, benzinkutak, dohányboltok), és egyes tevékenységére (például virágárus, pék, újságos) eleve különös rendelkezéseket tartalmaz. A kormány pedig indokolt esetben rendeletben kivételeket állapíthat meg akkor, ha az érintett település(rész) sajátosságai, turisztikai szempontjai ezt indokolják.


A KDNP-s képviselők javaslatukban emellett hangsúlyozzák, hogy fontos célkitűzése a javaslatnak, hogy nem kívánják korlátozni a kis családi üzletek nyitva tartását akkor, ha az üzlet tulajai, segítő családtagjaik végzik a kereskedelmi tevékenységet nem jelentős alapterületű boltokban.

A boltok vasárnapi nyitva tartásának megszüntetésével kapcsolatban a Magyar Bevásárlóközpontok Szövetsége (MBSZ) már jelezte, hogy a tervezet bevezetésével azonnali elbocsátások várhatóak, mert a munkaidőalap 12-14 százalékkal csökken, aminek következtében legalább 35 ezer munkavállaló feleslegessé válik. Emellett érzékelhetően csökkenni fognak a járulék- és adóbevételek. A vasárnapi zárva tartás szerintük tovább növeli a pénteki és különösen a szombati zsúfoltságot.

A szövetség szerint, ha a vasárnapi nyitva tartás megszűnik, akkor további forgalomcsökkenés várható. A szombati vásárlásra való átálláshoz hosszú idő kell, másfelől a vasárnapi, úgynevezett spontán, impulzív vásárlások elmaradnak, harmadrészt pedig sokan külföldre mennek majd vásárolni. A szövetség szerint Németország már 6-7 vasárnap lehetnek nyitva boltok egy évben (a szövetség ezt még az új tervezet előtt mondta), illetve Ausztriában is fontolgatják a vasárnapi nyitva tartás visszaállítását.

Az ötletet emellett diszkriminatív, működésképtelen az a félmegoldás a szövetség szerint, hogy a 400 négyzetméternél kisebb alapterületű üzleteket nem érintené a korlátozás, mivel egy bevásárlóközpont esetében a nagyobb alapterületű üzletek, a “mágnesbérlők” vonzzák be a vásárlókat. Ha ezek a boltok zárva vannak, akkor a központot nem érdemes nyitva tartani, így az ottani kis- és középvállalkozások is rosszul fognak járni. Alkotmányos szempontból pedig a korlátozás sértené a vállalkozás szabadságát és a versenyszabadságot, emellett a vásárlói szabadságot, valamint a választás szabadságát is a szövetség szerint.

Kibúvók, a kormány kegyet gyakorolhat

A törvénytervezetbe bekerült egy passzus, mely szerint a nyitvatartási leszabályozás ellen az adott település(rész) a vásárlási szokásokra és  az idegenforgalom kiszolgálási igényeire (valamint a foglalkoztatottak számára, a lakókörnyezet érdekeire stb.) kérheti az üzletek vasárnapi nyitva tartásának soron kívüli kezelését, illetve nyitva tartásuk engedélyezését. Ezt a kérvényt a parlamentnek benyújtott törvénytervezet szerint a kormánynak kell majd benyújtani. Jól lehet, az eredeti dokumentumban még az szerepelt e helyett, hogy létrehoznak egy bizottságot (ami az érintett minisztériumokat képviselő megbízottakból áll) ennek elbírálására, de ez a kiskapuzás, a kijárhatóság és kegygyakorlás mocsara felé mutat – feltehetően ezért került e formula helyébe a kormány.

A már meglévő szabályok módosításai közé kerülne, hogy az önkormányzati képviselő-testületek a helyi sajátosságok figyelembevételével, rendeletben szabályozhassák, hogy melyik üzletek lehetnek nyitva éjszaka (22-06 óra között). Valamint megkapnák a jogot arra, hogy a világörökségi területen működő üzletek, szeszes italt árusító helyek éjszakai nyitva tartását a törvényinél szigorúbbá tehessék, ahogyan azt a jogot is, hogy a "hangoskodó" üzletek éjszakai nyitva tartását korlátozzák, illetve éjszakai bezárását mindaddig elrendelhessék, amíg "a jogsértő állapot” meg nem szűnik.

Az önkormányzat felügyeleti díjat szedhet az éjjel is nyitva tartó üzletektől.

Politikusok: ki nem mondott igazat?

Érdekes módon az utóbbi napokban a kormány felől gyökeresen más hangok hallatszottak. Maga Orbán Viktor kormányfő a Fidesz-KDNP keddi frakcióülése után a KDNP által javasolt vasárnapi zárva tartásról azt mondta: ez nem volt napirenden, de lesz egy kereskedelempolitikai előterjesztés, amikor meghallgatják a szakszervezeteket és a boltokat működtető vállalatokat, döntést ezt követően hoznak.

Az ötletről Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter hétfőn úgy nyilatkozott, hogy meglepetést keltett a Nemzetgazdasági Minisztériumban a nagy üzletek vasárnapi zárva tartásáról szóló ötlet újra felmelegítése. Szerinte, amikor minden ötödik ember vasárnap intézi a vásárlást, ezt nem bölcs dolog korlátozni.

A minisztérium álláspontja szerint Magyarország ma még nem olyan gazdag ország, ahol a legfontosabb probléma az, hogy vasárnap nyitva van-e valami vagy nincs. Ha a munkáltató meg tud állapodni a munkavállalóval, miért ne lehetne nyitva – tette fel a kérdést Varga Mihály.

Ehhez képest ma – állítólag a kormány támogatását is bírva – benyújtotta a KDNP-s képviselők egy része a törvényjavaslatot.

Ha a cikket érdekesnek találta, látogasson el a hvg gazd Facebook-oldalra, és nyomjon rá egy "Tetszik"-et. Plusztartalmakat is talál!

Ránk számíthatsz – mi is számítunk Rád!

A koronavírus korunk legnagyobb krízise, melyben szó szerint létfontosságú a hiteles forrásból való tájékozódás. A HVG-ben ebben a helyzetben is elhivatottan teszünk eleget küldetésünknek: pontos, tényszerű és független tájékoztatást biztosítunk olvasóinak.

Arra kérünk támogasd munkánkat, hogy a nehéz körülmények között is naprakész információval szolgáljunk neked.

Ránk számíthatsz – mi is számítunk Rád!

A koronavírus korunk legnagyobb krízise, melyben szó szerint létfontosságú a hiteles forrásból való tájékozódás. A HVG-ben ebben a helyzetben is elhivatottan teszünk eleget küldetésünknek: pontos, tényszerű és független tájékoztatást biztosítunk olvasóinak.

Arra kérünk támogasd munkánkat, hogy a nehéz körülmények között is naprakész információval szolgáljunk neked.
Egy rakás történelmi könyvet tettek ingyen hozzáférhetővé a neten

Egy rakás történelmi könyvet tettek ingyen hozzáférhetővé a neten

El van ájulva a független kijelzőtesztelő a még be sem jelentett OnePlus 8-tól

El van ájulva a független kijelzőtesztelő a még be sem jelentett OnePlus 8-tól

Meghalt egy James Bond-film színésznője, Honor Blackman

Meghalt egy James Bond-film színésznője, Honor Blackman