szerző:
MLF
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Mégsem döntött a kormány a boltok vasárnapi zárva tartásáról. Az Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) hvg.hu-nak küldött levele ellentmondásban van a KDNP bejelentésével.

„A kormány tárgyalt a KDNP javaslatáról, de döntés csak azután születhet, miután meghallgatták a boltosok és a szakszervezetek véleményét is” – írta az NGM válaszlevelében, mi az álláspontja a kabinetnek a vasárnapi zárva tartásról. Tehát a kabinet nem döntött az ügyben, ami ellentmondásban van a KDNP frakcióvezetőjének csütörtöki bejelentésével.

Harrach Péter ugyanis sajtótájékoztatóján azt állította, szerdai ülésén „a kormány megtárgyalta és támogatja a Kereszténydemokrata Néppárt javaslatát, amely a boltok vasárnapi nyitva tartását korlátozza”. A KDNP frakcióvezetője még megjegyzést is tett az MTI beszámolója szerint Varga Mihály miniszterre, aki pénteken a Hír Tv-nek azt mondta, „nem bölcs dolog azt korlátozni a nyitva tartást”. "Az ő véleménye egy vélemény", a kormány viszont támogatta kezdeményezésüket – reagált erre csütörtökön a KDNP-s politikus, majd a párt képviselői beterjesztették a parlament elé a törvénytervezetüket.

Ez nem a kormány szövege

A kormányt azért kerestük meg, mert kedden Orbán Viktor még arról beszélt, hogy a kérdéskört szeretné alaposan körüljárni, mielőtt dönt a kabinet. „Lesz egy kereskedelempolitikai előterjesztés, amikor meghallgatják a szakszervezeteket és a boltokat működtető vállalatokat, döntést ezt követően hoznak” – mondta a miniszterelnök. A kormányszóvivőhöz intézet kérdésünket – miért döntött a beígért egyeztetés nélkül a kabinet – továbbították az NGM-hez, a minisztérium viszont azt a választ adta, hogy nem született döntés az ügyben a szerdai kormányülésen. Kerestük Harrach Pétert is, de cikkünk megjelenéséig nem értük el, munkatársai azt mondták, olyan helyen van, ahol nincs térerő.

©

„A kormány megtárgyalt és támogatott egy javaslatot” formálisan azt jelenti, hogy utána maga jelenti be a döntést, ám Kurucz Éva kormányszóvivő ilyet szerda-csütörtök nem jelentett be. Sőt kormánydöntés esetén a tervezetet a jogalkotás törvényben leírt szabályok szerint előtte társadalmi vitára kell bocsátani, utána pedig valamelyik miniszter terjeszti a parlament elé a javaslatot. Igaz, hogy a KDNP frakciójában van egy miniszterelnök-helyettes, egy miniszter és három államtitkár, de ők a törvénytervezetet nem kormánytagként, vagy a kormány nevében nyújtották be, hanem parlamenti képviselőként. Tehát a csütörtökön benyújtott törvénytervezethez formálisan semmi köze a kormánynak, még ha részben kormánytagok írták is alá.

Megkerestük a szakszervezeteket és az Országos Kereskedelmi Szövetséget (OKSZ), hogy volt-e már bármilyen – a miniszterelnök által beígért – egyeztetés kedd délután vagy szerda reggel. Palkovich Imre, a Munkástanácsok Országos Szövetségének elnöke a hvg.hu-nak azt mondta, Semjén Zsolt, a KDNP elnöke múlt hét pénteken meghívta őt egy egyeztetésre a parlamenti szobájába, ahol jelen volt Harrach Péter, a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezetének (KASZ) vezetője és a Nagycsaládosok Egyesületének egyik képviselője. Sáling József, a KASZ elnöke azt mondta, a Munkástanácsokhoz hasonlóan ők is támogatják a javaslatot, de sem a pénteki tanácskozáson, sem Harrach csütörtöki tájékoztatóján nem mutattak neki törvényszöveget, azt a parlament honlapján látta először. Sáling szerint nem a törvénytervezetről egyeztettek a pénteki találkozón Semjén szobájában, a KDNP-s politikusok mindössze felvázolták, hogy mire készülnek és a két szakszervezet támogatását kérték. (Erre azért sem volt külön szükség, mert az ötletet maguk a Munkástanácsok vetették fel először 10 éve, majd az első tervezetet is ők készítették Palkovich szerint 2009-ben, a KASZ pedig már korábban is támogatásáról biztosította az ötletet.)

Vámos György, az OKSZ főtitkára szerint őket a pénteki tárgyalásra sem hívták meg, illetve nem hívták még össze sem az Ágazati Párbeszéd Bizottságot, sem pedig a minimálbérről tárgyaló Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fórumát. Márpedig az NGM válaszlevele szerint csak azután dönt a kérdésről a kormány, ha az egyeztetések a szakszervezetekkel és boltosokkal lezárultak.

2010 decemberében a KDNP három képviselője már beterjesztette a vasárnapi zárva tartásról szóló tervezetet a parlamentnek, de akkor még a miniszterelnök sem támogatta, mint mondta: „amint meg lehet majd élni heti ötnapnyi munkából, akkor én is azok közé tartozom majd, akik támogatni fogják a vasárnapi zárva tartást. Addig azonban úgy érzem, erre nincsen lehetőségünk.” Az egyik bizottság 2011 februárban tárgysorozatba vette, de soha többé nem tért rá vissza rá, hogy általános vitára bocsássa. Végül a tervezetet nem tárgyalta meg érdemben a parlament, nem is szavazott róla.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Vállalkozás

KDNP: A kormány támogatja a vasárnapi zárva tartást

A kormányülésen téma volt és el is fogadták a nagy boltok vasárnapi zárva tartásáról szóló javaslatot. Be is nyújtják a KDNP-s törvénytervezetet még csütörtökön – közölte Harrach Péter frakcióvezető. Varga Mihály "véleménye egy vélemény" – reagált Harrach arra, hogy a nemzetgazdasági miniszter nem ért egyet a javaslattal.

A Covid–19 megmutatta, mekkora is az orvoshiány mifelénk

A Covid–19 megmutatta, mekkora is az orvoshiány mifelénk

Válaszol a betegek kérdéseire, sőt már egy orvosegyetemi vizsgán is átment a pécsi egyetem új chatbotja

Válaszol a betegek kérdéseire, sőt már egy orvosegyetemi vizsgán is átment a pécsi egyetem új chatbotja

A miskolci medve elől épphogy be tudott ugrani a kocsijába egy gazda

A miskolci medve elől épphogy be tudott ugrani a kocsijába egy gazda