szerző:
MLF
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Mégsem döntött a kormány a boltok vasárnapi zárva tartásáról. Az Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) hvg.hu-nak küldött levele ellentmondásban van a KDNP bejelentésével.

„A kormány tárgyalt a KDNP javaslatáról, de döntés csak azután születhet, miután meghallgatták a boltosok és a szakszervezetek véleményét is” – írta az NGM válaszlevelében, mi az álláspontja a kabinetnek a vasárnapi zárva tartásról. Tehát a kabinet nem döntött az ügyben, ami ellentmondásban van a KDNP frakcióvezetőjének csütörtöki bejelentésével.

Harrach Péter ugyanis sajtótájékoztatóján azt állította, szerdai ülésén „a kormány megtárgyalta és támogatja a Kereszténydemokrata Néppárt javaslatát, amely a boltok vasárnapi nyitva tartását korlátozza”. A KDNP frakcióvezetője még megjegyzést is tett az MTI beszámolója szerint Varga Mihály miniszterre, aki pénteken a Hír Tv-nek azt mondta, „nem bölcs dolog azt korlátozni a nyitva tartást”. "Az ő véleménye egy vélemény", a kormány viszont támogatta kezdeményezésüket – reagált erre csütörtökön a KDNP-s politikus, majd a párt képviselői beterjesztették a parlament elé a törvénytervezetüket.

Ez nem a kormány szövege

A kormányt azért kerestük meg, mert kedden Orbán Viktor még arról beszélt, hogy a kérdéskört szeretné alaposan körüljárni, mielőtt dönt a kabinet. „Lesz egy kereskedelempolitikai előterjesztés, amikor meghallgatják a szakszervezeteket és a boltokat működtető vállalatokat, döntést ezt követően hoznak” – mondta a miniszterelnök. A kormányszóvivőhöz intézet kérdésünket – miért döntött a beígért egyeztetés nélkül a kabinet – továbbították az NGM-hez, a minisztérium viszont azt a választ adta, hogy nem született döntés az ügyben a szerdai kormányülésen. Kerestük Harrach Pétert is, de cikkünk megjelenéséig nem értük el, munkatársai azt mondták, olyan helyen van, ahol nincs térerő.

©

„A kormány megtárgyalt és támogatott egy javaslatot” formálisan azt jelenti, hogy utána maga jelenti be a döntést, ám Kurucz Éva kormányszóvivő ilyet szerda-csütörtök nem jelentett be. Sőt kormánydöntés esetén a tervezetet a jogalkotás törvényben leírt szabályok szerint előtte társadalmi vitára kell bocsátani, utána pedig valamelyik miniszter terjeszti a parlament elé a javaslatot. Igaz, hogy a KDNP frakciójában van egy miniszterelnök-helyettes, egy miniszter és három államtitkár, de ők a törvénytervezetet nem kormánytagként, vagy a kormány nevében nyújtották be, hanem parlamenti képviselőként. Tehát a csütörtökön benyújtott törvénytervezethez formálisan semmi köze a kormánynak, még ha részben kormánytagok írták is alá.

Megkerestük a szakszervezeteket és az Országos Kereskedelmi Szövetséget (OKSZ), hogy volt-e már bármilyen – a miniszterelnök által beígért – egyeztetés kedd délután vagy szerda reggel. Palkovich Imre, a Munkástanácsok Országos Szövetségének elnöke a hvg.hu-nak azt mondta, Semjén Zsolt, a KDNP elnöke múlt hét pénteken meghívta őt egy egyeztetésre a parlamenti szobájába, ahol jelen volt Harrach Péter, a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezetének (KASZ) vezetője és a Nagycsaládosok Egyesületének egyik képviselője. Sáling József, a KASZ elnöke azt mondta, a Munkástanácsokhoz hasonlóan ők is támogatják a javaslatot, de sem a pénteki tanácskozáson, sem Harrach csütörtöki tájékoztatóján nem mutattak neki törvényszöveget, azt a parlament honlapján látta először. Sáling szerint nem a törvénytervezetről egyeztettek a pénteki találkozón Semjén szobájában, a KDNP-s politikusok mindössze felvázolták, hogy mire készülnek és a két szakszervezet támogatását kérték. (Erre azért sem volt külön szükség, mert az ötletet maguk a Munkástanácsok vetették fel először 10 éve, majd az első tervezetet is ők készítették Palkovich szerint 2009-ben, a KASZ pedig már korábban is támogatásáról biztosította az ötletet.)

Vámos György, az OKSZ főtitkára szerint őket a pénteki tárgyalásra sem hívták meg, illetve nem hívták még össze sem az Ágazati Párbeszéd Bizottságot, sem pedig a minimálbérről tárgyaló Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fórumát. Márpedig az NGM válaszlevele szerint csak azután dönt a kérdésről a kormány, ha az egyeztetések a szakszervezetekkel és boltosokkal lezárultak.

2010 decemberében a KDNP három képviselője már beterjesztette a vasárnapi zárva tartásról szóló tervezetet a parlamentnek, de akkor még a miniszterelnök sem támogatta, mint mondta: „amint meg lehet majd élni heti ötnapnyi munkából, akkor én is azok közé tartozom majd, akik támogatni fogják a vasárnapi zárva tartást. Addig azonban úgy érzem, erre nincsen lehetőségünk.” Az egyik bizottság 2011 februárban tárgysorozatba vette, de soha többé nem tért rá vissza rá, hogy általános vitára bocsássa. Végül a tervezetet nem tárgyalta meg érdemben a parlament, nem is szavazott róla.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI Vállalkozás

KDNP: A kormány támogatja a vasárnapi zárva tartást

A kormányülésen téma volt és el is fogadták a nagy boltok vasárnapi zárva tartásáról szóló javaslatot. Be is nyújtják a KDNP-s törvénytervezetet még csütörtökön – közölte Harrach Péter frakcióvezető. Varga Mihály "véleménye egy vélemény" – reagált Harrach arra, hogy a nemzetgazdasági miniszter nem ért egyet a javaslattal.

Radar360: Gulyás Borkai-faktorról beszél, Orbán Erdogannak ígérget

Radar360: Gulyás Borkai-faktorról beszél, Orbán Erdogannak ígérget

600 millió forintos Ferrarival lepte meg magát Gordon Ramsay

600 millió forintos Ferrarival lepte meg magát Gordon Ramsay

Elég látványos autókkal tért vissza a Tesla a Nürburgringre

Elég látványos autókkal tért vissza a Tesla a Nürburgringre

A Csillagok háborúja-univerzum beszivárgott a világ legfontosabb szótárába

A Csillagok háborúja-univerzum beszivárgott a világ legfontosabb szótárába

Fának csapódott egy autó Dömsödnél, egy ember meghalt

Fának csapódott egy autó Dömsödnél, egy ember meghalt

Terhes exsztriptíztáncosnőt alakít Tenki Réka az új magyar romkomban – előzetes

Terhes exsztriptíztáncosnőt alakít Tenki Réka az új magyar romkomban – előzetes