szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Míg Magyarországon az Eurostat friss statisztikái szerint döbbenetes módon ugrott meg egy év alatt a szegénység és társadalmi kirekesztettség által veszélyeztetettek aránya, addig az Egyesült Államokban a válság előtti szintre csökkent azon felnőttek aránya, akiknek problémát okoz az élelmiszer beszerzése.

Magyarországon az Eurostat frissen publikált kutatása szerint az emberek 33,5 százalékát veszélyezteti szegénységi vagy társadalmi kirekesztettség, ez 5 százalékos ugrást jelent az egy évvel korábbiakhoz képest. Majdnem 3,3 millió magyar ember van ilyen helyzetben az EU statisztikai hivatala szerint. Ezzel pedig bekerültünk az 5 olyan uniós tagország közé, ahol a társadalom legalább harmada kénytelen ilyen helyzetben élni. A súlyos materiális depriváció állapotában pedig a magyarok majdnem 27 százaléka található, ez majdnem 9 százalékos emelkedés 2008-hoz képest. (Súlyos materiális deprivációnak nevezzük azt, amikor az alábbi 9 kategóriából 4 fennáll: 1. nem tudja fizetni időben a bérleti díjat, rezsit, 2. nem tudja megfelelően kifűteni lakását, 3. nem tud megküzdeni váratlan kiadásokkal, 4. nem tud minden másnap halat, húst enni, 5. nem tud évente egy hétre elmenni vakációzni, 6. nincs autója, 7. nincs mosógépe, 8. nincs színes tévéje, 9, vagy nincs (mobil)telefonja.)

Az Egyesült Államokban mindeközben a Gallup kutatása szerint a 2008-as válság előtti szintre csökkent azon amerikaiak aránya, akiknek problémát okoz a megfelelő élelmiszer beszerzése. Jelenleg az amerikaiak 17,2 százalékának jelent ez gondot (ennek a mutatónak a mérését amúgy 2008-ban indították el, azóta ez a legalacsonyabb érték).

©

A Gallup kutatói megjegyezték, hogy ez annak a jele, hogy a gazdasági fellendülés ezen a területen is érezteti a hatását, vagyis a legalapvetőbb cikkeket is több amerikai tudja megvásárolni, mint korábban. Ráadásul az élelmiszerárak jobban növekedtek 2014 első hat hónapjában, mint a tavalyi év hasonló időszakában.

A kutatás többi részletéről, hogy melyik jövedelmi kategóriában okoz inkább problémát az élelmiszer megvásárlása, illetve kiknek jelent problémát (afro-amerikaiak, latinók például), ide kattintva lehet többet megtudni.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Az ELTE vezetése nem akarta, mégis több százan írták alá az oktatók petícióját az SZFE mellett

Az ELTE vezetése nem akarta, mégis több százan írták alá az oktatók petícióját az SZFE mellett

Merkel: Drámai a helyzet

Merkel: Drámai a helyzet

Orbán: Szorítunk Trump újabb győzelméért

Orbán: Szorítunk Trump újabb győzelméért