szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Lesznek elbocsátások az üzletek vasárnapi zárva tartása miatt – ismerte el a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára a Hír Tv Magyarország élőben című műsorában. Czomba Sándor ugyanakkor nem tartja reálisnak a 20-30 ezer fős elbocsátásról szóló híreket.

Czomba Sándor államtitkár riogatásnak tartja a 20-30 ezres elbocsátásról szóló beszámolókat, konkrét becslésekbe azonban nem bocsátkozott – írja a Portfolio.hu. "Azt, hogy 20-30 ezer ember fogja elveszíteni az állást, azt én nem tartom reálisnak" – mondta. Arra a kérdésre, hogy mennyit tart reálisnak, úgy felelt, hogy "nyilván, ha egy ember elveszti a munkahelyét, az is rossz mindenki számára, főleg annak, akit érint. Én nagyságrendileg jóval kevesebb emberre gondolok".

A bolt vasárnapi zárva tartásáról szóló törvényt kedden fogadta el az Országgyűlés, március 15-től vezetik be a nagyobb boltok vasárnapi nyitva tartásának tilalmát. Az adventi időszakban és az év egy szabadon választható vasárnapján nyitva lehetnek az üzletek.

A törvény azzal kapcsolatban is több kivételt tartalmaz, hogy mely boltok lehetnek nyitva vasárnaponként. Így például a 200 négyzetméternél kisebb üzletek kinyithatnak a hét utolsó napján, de csak a tulajdonos vagy családtagja dolgozhat benne. Emellett nyitva lehetnek például dohányboltok, gyógyszertárak, benzinkutak, piacok. A kivételekről bővebben itt lehet olvasni.

Az NGM magyaráz

Czomba Sándor nyilatkozata után egy nappal az NGM fontosnak tartotta megmagyarázni, mit is gondolnak ők valójában. Íme a közleményük: "A kereskedelemben általánosságban munkaerőhiány van, ezért az NGM államtitkára nem számít elbocsátásokra a vasárnapi pihenőnap bevezetése miatt. Minden félreértés elkerülése végett, semminemű adat nem áll rendelkezésre arról, hogy elbocsátások lesznek. A külföldi példák is azt mutatják, hogy sem a kereskedelmi áruk mennyisége, sem a vásárlók száma nem változik azzal, hogy 7 napról 6 napra csökkent a nyitvatartási idő. Ezzel ellentétben, ezeken a helyeken a 6 napra jutó többletvásárlás a nyitvatartási idő módosítását, azaz több műszak bevezetését eredményezte."

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!