szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Árucímkéinek kicserélésére kötelezte a román fogyasztóvédelmi hivatal azt a hentesárut forgalmazó céget, amely a "székely ízek" megnevezést használta. A hivatal vezetője szerint élelmiszereken nem helyénvaló a székelyekre való hivatkozás, habár található a hentes pultokon „román ízek” címkéjű termék is.

A Kovászna Megyei Fogyasztóvédelmi hivatal kihágásnak tekintette, hogy egy székelyudvarhelyi cég hentesáruit "székely ízek" felirattal forgalmazta. A cég ellen – melynek üzletében lejárt szavatosságú árut is találtak - 2000 lejes (140 ezer forint) bírságot róttak ki – írta a hatóság közleményére hivatkozva a Krónika című erdélyi lap.

Mircea Diacon főfelügyelő, a fogyasztóvédelmi hivatal vezetője a marosvásárhelyi rádió érdeklődésére kifejtette, hogy nem léteznek "székely" ízek, egy élelmiszer édes, keserű vagy savanyú lehet. A hivatal vezetője szerint a termék jelmondataként is helytelen a megnevezés: "manapság egyre képtelenebb helyeken használják a székely megnevezést, lehet, hogy majd megjelenik a székely WC, vagy székely temető is. Élelmiszereken nem helyénvaló a székelyekre vonatkozó hivatkozás használata" - jelentette ki. A hatóság ezért feliratok kicserélésére szólította fel a hentesáruk készítőjét és forgalmazóját. Mircea Diacon nem kívánt reagálni arra, hogy az egyik áruházlánc viszont "román ízek" feliratú termékcsaládot forgalmaz.

Mózes István, a megbírságolt cég vezetője az MTI-nek elmondta, évek óta szerepel románul is, magyarul is termékeik címkéjén a "székely ízek" felirat. Hozzátette, hogy a fogyasztóvédelmi hivatal képviselői többször is jártak a kézdivásárhelyi üzletükben, ahol előbb ezt kifogásolták, majd egy alaposabb vizsgálat során találtak az üzletben egy lejárt szavatosságú terméket is, mely az elárusító figyelmetlensége folytán maradt a polcon. Végül erre hivatkozva rótták ki a bírságot. Mózes István úgy döntött, nem dacol a hatósággal, inkább újracímkézi a termékeit, és kihagyja a székely ízekre utaló feliratot.

Ha szeretne további hasznos híreket olvasni, hírlevelünkre feliratkozva megteheti!

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!