szerző:
hvg.hu

Ha egy magyarországi gyár kapcsán azt hallja, hogy "gyors reakcióra képes, projektigényekre standartizált és prémium kategóriás termékekre fókuszáló a termelés", akkor - nagy valószínűséggel és némi hitetlenkedés után - első blikkre vélhetően az Audi és a Mercedes ugrik be. Pedig az 50 éves nagykanizsai lámpagyárban pont ezt veszik mindennél komolyabban. Nem is csoda, hogy a General Electric (GE) két és fél éve indított LED-lámpatest gyártása lassan, de biztosan ismét európai hírűvé teszi az üzemet. Ott jártunk.

Az egykori Tungsram gyár - mely legutóbb azzal került a média érdeklődési körébe, hogy az amerikai tulajdonú GE Fényforrásgyárban másfél éve ipari kémet fogtak - a minap megnyitotta néhány órára a kapuit. A médiamunkásokat annak apropóján engedték be egy speciális gyárlátogatásra, hogy a cég a LED-lámpatest gyártásával átlépte a 250 ezres határt, ennyit értékesítettek a termékből. Ennyi GE LED-lámpatest működik ma Európában, Afrikában és a Közel-Keleten összesen.

©

Mielőtt bárki félreértené a negyedmilliós mérföldkő fontosságát: a Nagykanizsáról kikerülő lámpatestek nem a barkácsáruházak polcáról levehető termékek. A GE a nálunk gyártott LED-lámpáit zömmel kereskedelmi láncoknak, benzinkutaknak, szállodáknak adja el, de jelentős hányaduk közvilágítási rendszerben "dolgozik". Utóbbiak részben idehaza is üzemelnek, de a speciális igényeknek megfelelve Szaúd-Arábiától Skóciáig jó néhány országban is világítanak a magyar GE LED-ekkel.

©

Nagykanizsáról került már ki olyan, a tervezéstől kezdőden egyedi megrendelésre készült világítástechnikai eszköz is, amely egy európai bankcsoport 13 irodaházában, illetve 800 fiókjában, kifejezetten a megrendelői igényekre szabottan csak az adott cég számára készült. Az tehát, hogy a gyár eddig "csak" negyedmilliós darabszámig jutott, egyáltalán nem kevés. A GE Nagykanizsán évente 100 millió dolláros forgalmat generál (1 dollár most 278 forintot ér), és bár jóllehet, a hagyományos izzó-, illetve autófényszóró-gyártás továbbra is számottevő, a gyártási területek mintegy 40 százalékát ma már a LED-ekhez szükséges alkatrészek gyártása, összeszerelése és tesztelése foglalja el.

©

A GE 2013 óta több mint kétmilliárd forintot fordított beruházásra, ebből az európai LED-gyár Nagykanizsán lényegében termel, csomagol és kontrollál, melyhez a budapesti központ a fejlesztést, a zalaegerszegi üzem pedig a gyártáshoz szükséges speciális műanyag és fémalkatrészek előállítását teszi hozzá. A LED-ek vezérlő chipjén kívül mindent Magyarországon állítanak elő.

Gurcsó Péter (a LED-gyártásért felelős igazgató) a gyárbejáráson azt mondta, hogy az EU-ban is egyre erősebb piaci pozíciójuk a gyorsaságukból és a minőségi munkájukból ered. Abból, hogy a speciális megrendelői igények ellenére is el tudnak jutni a tervezés megkezdésétől a prototípusig akár egy-két nap alatt is. Amit aztán a próbagyártás, a tesztelés, a gyártás és a minősítés után következő csomagolással együtt is képesek akár néhány hét leforgása alatt elvégezni.

©

Az egyik összeszerelő csarnokban láthatóvá tették, hogy zajlik mindez: az új megrendelések első, "demós" szerelését itt csak mérnök végezheti. Ő a munkafázisok kidolgozása és dokumentálása közben a budapesti GE fejlesztőcsapattal akár realtime online kapcsolaton keresztül képes egyeztetni. A különálló, mérő- és kontrollműszerekkel zsúfolásig megpakolt munkaállomás mögött egy hosszú szerelőszalag mellett mintegy tucatnyian dolgoznak.

Az adott projektekre gyakran le is vizsgáznak a dolgozók, de ami ennél meglepőbb, az a terem hátsó fala elé épített, a padlótól a plafonig érő, króm és fekete színű, óriásszekrény kinézetű építmény. Mely valójában egy minden szempontból hi-tech alkatrészraktár: nem csak 150 négyzetméternyi klasszikus raktárt vált ki, hanem olyan értelemben is "űrtechnika", hogy a munkások egyénileg használhatják - úgy, hogy az általuk a "dobozból" kivett anyagokat, eszközöket azonnnal lekönyveli az SAP rendszer is.

©

A két dunántúli üzemet összefogó nyugat-magyarországi gyárcsoport igazgatója, Herman Miklós szerint nem a tömegtermelést, hanem a nagyobb hozzáadott értéket, az innovatív mérnöki tudást igénylő gyártást és munkákat éri meg preferálni ezen a piacon, ezért is tartják fontosnak a dolgozóik folyamatos továbbképzését.

A gyárban az egyik leglátványosabb részt a laboratóriumok jelentik. Az időjárási viszonyok szimulálása azonban a "porszerkényben" is, ahogyan az esőztető paraván mögött is, fontos része az összképnek. De ugyanilyen meghatározó az egyes lámpatestekből eredő fény pozícionálhatóságát szimuláló "fekete szoba", s az a belül homogén fehér színű gömb is, mellyel a LED-fényforrások különböző hullámtani tulajdonságait vizsgálják.

A laborokban a legkorszerűbb műszeres mérések mellett 3D-s minőségellenőrző rendszerek is működnek, a próbadarabokat pedig a cég saját 3D-s nyomtatóval képes villámgyorsan produkálni. De a gyárban függetlenített (ún. harmadik feles) minősítési rendszer is működik - mely bármilyen helyi gyártási profil kontrolljára is képes.

A LED nem a jövő, hanem a jelen technológiája

A hagyományos világítás a Föld teljes villamosenergia-fogyasztásának 15-20 százalékát használja el, de egy-egy város az általa felhasznált áramnak akár a 40 százalékát is arra fordíthatja, hogy éjszaka az utcáin ne legyen sötét. Ebből egyenesen következik, miért forradalmi az az átalakulás, ha a település a hagyományos világításnál 40–60 százalékkal kevesebb energiát felhasználó, ugyanakkor színhűbb fényviszonyokat produkálni képes LED-es világításra vált. Az Európai Unióban több 60 millió közterületi lámpatest működik, jelenleg ezek kevesebb mint 3 százaléka LED-es technológiájú. Standard számítások szerint egy egymilliós városban évente akár 600–700 millió forint megtakarítást is el lehet érni a LED-világítás kiépítésével.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Dombóváron csökkentették a képviselői tiszteletdíjakat

Dombóváron csökkentették a képviselői tiszteletdíjakat

Ötvenegy óvodást öntött le marólúggal egy férfi Kínában

Ötvenegy óvodást öntött le marólúggal egy férfi Kínában

Berendelték az amerikai nagykövetség ügyvivőjét az Orbánnal kapcsolatos fake news miatt

Berendelték az amerikai nagykövetség ügyvivőjét az Orbánnal kapcsolatos fake news miatt

Országos hiány van K-vitaminból

Országos hiány van K-vitaminból

Videó: Reagált Hadházy a parlamenti szigorra, közben őt is táblával zavartuk meg

Videó: Reagált Hadházy a parlamenti szigorra, közben őt is táblával zavartuk meg

Az ombudsmanhoz kerülnek a rendőrséggel szembeni panaszok

Az ombudsmanhoz kerülnek a rendőrséggel szembeni panaszok