szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Alig pár hónapja vetette be magát az ásványvízbizniszbe Orbán Viktor őrületesen vagyonosodó barátja, Mészáros Lőrinc, a cég máris kapott egy megrendelést a MÁV-tól, a régi beszállítót viszont kigolyózhatják.

Márciusban számolt be a HVG arról, hogy Mészáros Lőrinc, Felcsút milliárdos polgármestere, Orbán Viktor bizalmasa megvette egy felszámolás alatt lévő ásványvizes cég, a Vivien Zrt. eszközparkját, és új ásványvizes céget jegyeztetett be Vivienvíz Kft. néven. 

A Napi.hu most azt írja, hogy a MÁV a várható hőségriadóra hivatkozva védőitalra szóló rendkívüli beszerzést hirdetett 2 millió forint értékben, három ajánlattevő részvételével, ezen pedig a legalacsonyabb összegű ajánlatot a Vivienvíz Kft. adta.

Mészáros Lőrinc betör a bizniszbe
©

A dolognak az az érdekessége, hogy a MÁV-nak van saját ásványvíz-beszállítója, az Immofix Kft., ez a nagykereskedő cég nyerte ugyanis a MÁV 2014-ben ásványvizek szállítására kiírt közbeszerzését, egy plusz egy évre összesen nettó 403 millió forint keretösszegben, továbbá a tea és édesítőszereinek szállítását nettó 87 millió forintért. Hogy mégsem ők szállították, annak az az oka, hogy júniusban rendkívüli sürgősséggel írták ki a pályázatot, amelyben a Napi.hu szerint kiemelt szempont volt a kedvező ásványianyag-tartalom, valamint a rendkívüli sürgősséggel történő azonnali (másnapi) szállítás. A cikk szerint az Immofix mindig időben szállította az előre ütemezett ásványvízmennyiséget, csak a rendkívüli, azonnali rendelés okozott gondot.

A cikk szerint elképzelhető, hogy a fenti szerződésszegésre hivatkozva próbálják a jelenlegi beszállítót kiebrudalni az üzletből, legalábbis a MÁV azt közölte a gazdasági portállal, hogy "a szállítási probléma azóta rendeződni látszik, a szerződésszegéssel kapcsolatban azonban a szállítóval egyeztetések folynak, amelyek kihatással lehetnek a szerződés időtartamára is". A szerződés elvileg 2016-ig tart, de a MÁV közlése alapján ezt lehet, hogy megkísérlik lerövidíteni. 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!