szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Gyakran hivatkoznak átszervezésre a cégeknél, amikor elküldik egy munkavállalójukat, azonban ha perre kerül sor, és a munkáltató nem tudja bizonyítani, hogy az átszervezés valóban megtörtént, borsos árat kell fizetnie.

A szerzőről
Dr. Dobos István ügyvéd szakterületei közé tartozik a gazdasági jog, ingatlanjog és a polgári peresek eljárások. Magyar mellett angol és német nyelven dolgozik.

Egy munkaviszony megszüntetésére több módon is sor kerülhet, közös megegyezéssel, felmondással és azonnali hatályú felmondással. Utóbbi esetén, a munkáltató a felmondást köteles megindokolni. Az indok a munkavállaló munkaviszonnyal kapcsolatos magatartásával, képességével vagy a munkáltató működésével összefüggő ok lehet. Fontos kiemelni, hogy nem elég azonban az indokot közölni a munkavállalóval, a bírói gyakorlat szerint az indoknak valósnak, okszerűnek és világosnak kell lennie.

Azonnali hatályú felmondásra még szigorúbb feltételek teljesülése esetén kerülhet sor: a munkáltató a munkaviszonyt azonnali hatályú felmondással megszüntetheti, ha a munkavállaló a munkaviszonyból származó lényeges kötelezettségét szándékosan vagy súlyos gondatlansággal jelentős mértékben megszegi, vagy egyébként olyan magatartást tanúsít, amely a munkaviszony fenntartását lehetetlenné teszi.

Amennyiben a munkáltató nem tesz eleget az indokolási kötelezettségének, vagy a közölt indokok nem bizonyulnak egy bírósági eljárásban valósnak, okszerűnek és világosnak, úgy komoly anyagi következményekkel számolhat. Számos esetben előfordul, hogy átszervezésre történő hivatkozással történik a munkavállaló munkaviszonyának megszüntetése, holott valós átszervezés a cégnél nem történik. Ilyen esetben sokszor a munkavállaló képességével, magatartásával kapcsolatos indokot próbálják átszervezéssel leplezni, az esetek többségében sikertelenül.

Abban az esetben, ha a munkáltató nem tudja bizonyítani, hogy az átszervezés valóban megtörtént, és a munkavállaló pozíciója megszűnt, úgy a felmondás nem minősül valósnak, a munkáltatónak pedig szembe kell néznie a munkaviszony jogellenes megszüntetésének jogkövetkezményeivel. Ezek alapján a munkáltató köteles megtéríteni a munkaviszony jogellenes megszüntetésével összefüggésben okozott kárt. A munka törvénykönyve kár alatt érti a ténylegesen felmerült kárt és az elmaradt hasznot is. Utóbbi esetében a törvény egy felső keretet határoz meg, amely szerint a munkaviszony körében elmaradt jövedelem címén igényelt kártérítés nem haladhatja meg a munkavállaló tizenkéthavi távolléti díjának összegét. Ezen kívül jogosult lehet a munkavállaló a ki nem fizetett végkielégítésre is.

A fentieknek megfelelően, szükséges minden esetben a felmondás indokát pontosan, írásban rögzíteni úgy, hogy a fentebb említett követelményeknek (valós, okszerű és világos indok) a felmondás maradéktalanul eleget tegyen.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!