szerző:
MTI / hvg.hu
Tetszett a cikk?

Három ellenőrzött taxisból egy biztosan megbukott a BKK-ellenőrzéseken – írja a VG. Az Uber-sofőrökről azt írják, "jellemzően" ők sem feleltek meg az új taxiszabályoknak.

A taxirendelet augusztus 7-i hatálybalépése óta összesen 289 alkalommal ellenőriztek a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) Zrt. dolgozói, és 118 esetben intézkedtek – írta a Világgazdaság hétfőn.

A lap szerint a BKK munkatársai az Uber sofőröket is többször ellenőrizték, akik jellemzően nem tudták a jogszabályban meghatározott tevékenységi engedély meglétét igazolni, nem rendelkeztek személyszállítói vezetői igazolvánnyal, illetve kocsijuk nem felelt meg a kritériumoknak.

A Magyar Nemzet azt írta a múlt héten, hogy bár az Uber felajánlotta sofőrjeinek, hogy megadja a segítséget ahhoz, hogy az új jogszabályban előírt feltételeknek megfeleljenek (ehhez például speciális jogosítvány, és külön levizsgáztatott autó is kell, míg az Ubernél jellemzően teljesen civil autósok dolgoznak), egy Uber-sofőrnek 100-200 ezer forintjába kerülhet a szükséges papírok megszerzése, és van, aki ebbe már nem hajlandó invesztálni, inkább kiszáll.

A BKK közléséből, amely a VG-ben hétfőn jelent meg, nem derül ki, hogy az említett 118 esetből mennyi volt az Uber-sofőr, és mennyi mondjuk a hagyományos, túlszámlázó taxishiéna.

A hiányosságok megállapítását követően a BKK bejelentést tett az illetékes hatóságok felé (Nemzeti Közlekedési Hatóság, Nemzeti Adó- és Vámhivatal). A hatósági eljárás lefolytatására kizárólag az NKH jogosult, amely engedély nélküli személyszállítási tevékenység miatt 600 ezer forint bírságot szabhat ki és kitilthatja az érintett járművet a forgalomból – írta a Világgazdaság.

Az Uber ellen tüntető taxisok
©

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Ezernél több fehéroroszországi civil ellen indult büntetőeljárás az elnökválasztás óta

Ezernél több fehéroroszországi civil ellen indult büntetőeljárás az elnökválasztás óta

Szeretne úgy kinézni a valóságban, mint filterekkel felturbózott fotóján?

Szeretne úgy kinézni a valóságban, mint filterekkel felturbózott fotóján?

A mobilunkon bemutatott digitális oltási könyvvel is igazolható lehet, hogy kaptunk vakcinát

A mobilunkon bemutatott digitális oltási könyvvel is igazolható lehet, hogy kaptunk vakcinát