szerző:
hvg.hu

A könyvpiacon a vásárlók pénteki-szombati vásárlások felé mozdultak, szemben az internettel, így bár a szakma az online forgalom növekedését várta a vasárnapi boltzártól, sokkal inkább a hétvégi fizikai eladások nőttek. Nem csak a vásárlások, de az olvasási szokásokban sem veret a digitális lehetőség, az e-könvek terjedése messze elmarad a várakozásoktól.

Mind a három decemberi nyitva tartós vasárnapon elmaradt a forgalom a tavalyi év ugyanezen időszakától, miközben a decemberi forgalmunk biztosan nagyobb lesz, mint tavaly – mondta a hvg.hu-nak Kovács Péter, a Libri-Shopline társ-vezérigazgatója. Bár a vasárnapi boltbezárások hírére a szakemberek az online forgalom növekedését jósolták, a mi tapasztalataink mást mondanak. Az emberek hozzászoktak a kialakult helyzethez, és vásárlásaikat a hét végére, péntekre, szombatra időzítik, ahelyett, hogy többen vásárolnának online. Természetesen az online vásárlások száma folyamatosan emelkedik, de ez nincs egyenes arányban a megváltozott vasárnapi nyitvatartásokkal, az ott elmaradt forgalom inkább a hét többi napjára tevődik át.

A klasszikus papírkönyvek piaca évente 40-45 milliárd forint körül mozog, ehhez képest valóban alacsony az e-könyvek forgalma, tavaly a teljes magyar e-könyvpiac a (hivatalos céginformációkból és piaci értesülésekből összeállított) becslés szerint hozzávetőleg 125 millió forint volt. Az idei évre prognosztizált forgalom elérheti ennek a dupláját, 250 millió forintot, de a 200 millió forintot szinte biztosan, vagyis növekedés azért tapasztalható, de messze elmarad attól, amit pár éve gondoltunk.

A legkeresettebb könyvek karácsonykor a gyerekkönyvek, a kisebb és kamasz korosztálynak szánt könyvek mindig nagy érdeklődésre tarthatnak számot. Minden bizonnyal a szülők fontosnak tartják, hogy a gyerekeket körülvevő digitális világban, a kicsik megismerjék és megszeressék a nyomtatott könyveket. A kereslet pedig megszüli a kínálatot, sok és kiváló minőségű könyvek születnek. Az utóbbi években pedig azt tapasztaljuk a gyerekkönyvek piacán, hogy egyre több a bátor, szókimondó, időnként provokáló könyv, míg korábban csak suttogva beszéltek a gyerekek egymás között rákról, iskolai erőszakról, elhanyagolásról, alkoholizmusról vagy éppen a gyerekrablásról. Mostanra a kiadók egyre több olyan könyvet jelentetnek meg, amelyek tabudöntők, és amiknek segítségével a kamaszok beszélgethetnek, magukra ismerhetnek, segítséget kaphatnak az önkeresésükben, az őket körülvevő világ megértésében. De természetesen nem csak az a cél, hogy a gyerekek ilyen "nehéz" könyveket olvassanak. A humoros, szórakoztató történeteknek is nagyon komoly létjogosultsága van. Főleg ha a gyerekek nyelvén szól, és valódi alternatívát jelent számukra az internettel, a plázázással vagy éppen a tévével szemben.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Nagyon nem megy a kormányalakítás Svédországban

Nagyon nem megy a kormányalakítás Svédországban

Csak leshetnek az androidosok a legújabb iPhone-os hírt hallva

Csak leshetnek az androidosok a legújabb iPhone-os hírt hallva

Macron összeáll az Orbánt kritizáló európai liberálisokkal

Macron összeáll az Orbánt kritizáló európai liberálisokkal

Halogatni szokta teendőit? Ezzel talán megszabaduhat ettől a rossz szokástól

Halogatni szokta teendőit? Ezzel talán megszabaduhat ettől a rossz szokástól

Keddtől magyar lesz az olimpiai ezüstérmes John-Henry Krueger

Keddtől magyar lesz az olimpiai ezüstérmes John-Henry Krueger

Drasztikusan emelkedhet a sör ára, és ennek is a klímaváltozáshoz van köze

Drasztikusan emelkedhet a sör ára, és ennek is a klímaváltozáshoz van köze