szerző:
hvg.hu

A Microsoft alapítója sztorizott a fiatalkoráról, Steve Jobsról, és még azt is elárulta, hogy mit vinne magával egy lakatlan szigetre.

Bill Gates ritka interjút adott a BBC Radio 4 egyik műsorának, amelyben többek között azt is elárulta, hogy 12 éves korában a szülei pszichológushoz küldték, 19 évesen pedig egyszer bevonták a jogosítványát gyorshajtás miatt.

Gates elmesélte, hogy barátjával, Paul Allennel, a Microsoft későbbi társalapítójával együtt szándékosan megbuherálták a középiskolai órarendet és csoportbeosztást, hogy Bill a lányokhoz közelebb férkőzhessen.

„Paul készítette a számítógépes beosztást velem együtt. Szerencsétlenségére ő két évvel idősebb nálam, ezért ekkor már egyetemista volt. Így egyedül én élvezhettem annak az előnyeit, hogy legalább a szép lányok mellé ülhettem az órákon. Nem mintha szóba tudtam volna elegyedni velük, vagy bármi, de legalább ott lehettem. Azt hiszem, különösen alkalmatlan voltam arra, hogy beszélgessek velük, vagy arra, hogy azon gondolkodjam, elhívjam-e őket randira. Amikor a Harvardra (egyetemre) mentem, már egy kicsit társaságkedvelőbb voltam. De a lányokkal való beszélgetésekben átlag alatti voltam.” – emlékezett vissza Gates

Steve Jobst az Apple karizmatikus alapítóját Gates egyedülálló személyiségnek tartja a PC történetében, akivel jó ideig szövetségesként együtt dolgozott. „Időnként nagyon kemény volt, néha viszont nagyon bátorító. Régebben mindig a projekteken volt a hangsúly, és aztán amikor beteg lett, sokkal érettebbé vált, amikor az életünkről vagy a gyerekeinkről volt szó. Steve hihetetlen zseni volt, én sokkal inkább egy mérnök voltam, mint ő. De akárhogy is, jó mulatság volt. Kölcsönös barátság volt, tragikus, hogy nem tudott megküzdeni a rákkal, és meghalt.”

©

A rádióműsorban minden vendégnek nyolc zeneszámot, egy könyvet és egy luxustárgyat kell megneveznie, amit magával vinne egy lakatlan szigetre.

Bill Gates választása és a hozzá fűzött megjegyzései:

1. David Bowie/Queen – Under Pressure

A húszas és harmincas éveimben rengeteget dolgoztam, de néha pénteken vagy szombaton elmentünk táncolni. Ez azokra a diszkós napokra emlékeztet.

2. Willie Nelson – Blue Skies

Melinda, a feleségem és én imádjuk Willie Nelsont. Az esküvőnk előtti napon meglepetésvendégnek kértem fel. Hawaii egyik tengerpartján voltunk, és egyszer csak ott sétált előttünk a gitárjával. Akkor azt mondtam, „nos, itt van, vegyük rá, hogy énekeljen nekünk pár dalt”.

3. Ed Sheeran – Sing

A gyerekeim, akik 19, 16 és 13 évesek, néha frissítik a zenei ízlésemet azzal, hogy eltekerik a rádiót, vagy számokat mutatnak a telefonjukon. A 13 éves Phoebe most éppen ezt szereti.

4. Jimi Hendrix – Are You Experienced

Mivel én fiatalabb voltam, mint Paul Allen, néha ezzel a címmel gúnyolt ki, mert nem rúgtam be, vagy egyéb hasonló dolgok. Ezért ez az egyik kedvencem.

5. U2 – One

Paul mondta, hogy találkoznom kellene Bonóval, de én nem erőltettem. Végül találkoztunk, és le voltam nyűgözve, hogyan gondolkodik (az egészségügy globális helyzetéről), és szövetséget kötöttünk. Teljesen lenyűgöző volt.

6. The Beatles – Two of Us

Steve Jobs tényleg rajongott a zenéért, és szerette a Beatlest, ahogy én is. Ezt a számot úgy említette, mint ami a kettőnk útjához hasonló, ahogy versenyzünk és együtt dolgozunk.

7. How Can Love Survive, A muzsika hangjából

Melinda és én szeretjük A muzsika hangját, és egyszer Warren Buffett és az első felesége, Susie elénekelt nekünk egy dalt belőle. Ezt addig sosem hallottuk, mert csak a Broadway musicalben volt benne, a filmben nem. Aranyos dal, Melinda és én is az egyik kedvencünknek tartjuk.

8. My Shot a Hamilton című musicalből

Egy fiatalról szól, aki azt mondja, „hé, én kockáztatni fogok, kiállok és megpróbálok valami újat és mást csinálni”.

Könyv:

Steven Pinker: The Better Angels of Our Nature

Luxuscikk:

„Azt hiszem nem férne bele a játékszabályokba egy internetkapcsolatot kérni” ezért Gates inkább egy olyan DVD-gyűjteményt kért, amelyben benne vannak a világ legnagyszerűbb (iskolai) előadásai.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények! Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Ebből a Porschéból a világon sincs sok, és itt van egy magyar rendszámmal

Ebből a Porschéból a világon sincs sok, és itt van egy magyar rendszámmal

Fiatal újságírónő az áldozata az észak-írországi terror fellángolásának

Fiatal újságírónő az áldozata az észak-írországi terror fellángolásának

Itt vannak az ötöslottó számai

Itt vannak az ötöslottó számai

Felgyújtották Oroszország legnagyobb zsidó tanintézményét

Felgyújtották Oroszország legnagyobb zsidó tanintézményét

A német belügyminiszter nem kérdőjelezi meg Orbán demokrataságát

A német belügyminiszter nem kérdőjelezi meg Orbán demokrataságát

A húsvét nem is igazán a vallásról szól, hanem rólunk, emberekről

A húsvét nem is igazán a vallásról szól, hanem rólunk, emberekről