szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A bérekhez viszonyítva 20-25 százalékkal olcsóbb az ingatlan, mint a 2008-as tetőponton.

A Lakás 2016 kiállítás és vásár sajtótájékoztatóján az Otthontérkép szakértője azt mondta, adataik szerint az árak emelkedése ellenére még mindig könnyebb ma lakást vásárolni, mint 2008-ban. A bérekhez viszonyítva ugyanis még most is 20-25 százalékkal olcsóbban juthatunk lakáshoz, mint a 2008-as lakáspiaci boom csúcspontján.

Nagygyörgy Tibor, a Biggeorge Property vezérigazgatója az új lakáspiaci kínálat ellenére csak átlag alatti elhelyezkedésű, tömegtermékek esetén tud túlkínálatot és esetleges árcsökkenést elképzelni idén, ám ahol szűkös a telekkínálat és emiatt korlátozottabb a verseny, ott tovább nőhetnek az árak.

A lakásépítés csúcs éve 2004 volt, ekkor majdnem 44 ezer lakás épült Magyarországon, a legszűkebb esztendő pedig 2013 volt, amikor országosan alig 7200 épült. 2015-ben is csak 7619 lakást adtak át, és még 2016-ban sem fognak jelentősen látszódni a kormányzati intézkedések, országos szinten 10-12 ezer lakás épülhet. 2017-ben azonban már nagyon jelentős emelkedés látható majd, könnyen 20 ezer fölé is nőhet az átadások száma, 2018-ban pedig a 30 ezret is elérheti.

Sajnos láthatóak olyan tendenciák is, mint a 2000-es évek elején, amikor a hozzá nem értők is ingatlant fejlesztettek, és ezek sokszor bebuktak. Csak a már bizonyított, megbízható fejlesztők kínálatából érdemes választani a vevőknek, és a bankok felelőssége is óriási azzal kapcsolatban, hogy kiket és milyen projekteket hajlandóak finanszírozni – emlékeztettek a szakemberek.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A Földtől 300 millió kilométerre hajtott végre újabb történelmi küldetést a NASA

A Földtől 300 millió kilométerre hajtott végre újabb történelmi küldetést a NASA

Balesetveszélyes lehet a világító Mercedes-csillag – szervizbe kell vinni az autókat

Balesetveszélyes lehet a világító Mercedes-csillag – szervizbe kell vinni az autókat

Rendőrség: Nem veszélyes a közrendre a színművészeti elfoglalása

Rendőrség: Nem veszélyes a közrendre a színművészeti elfoglalása