szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Egy cég összekötötte a szobabiciklit egy olyan headsettel, mint a Facebook Oculus Riftje vagy a Sony Playstation VR-ja, így a mozgásra vágyók nem az esti híreket nézik pedálozás közben, hanem olyan gyorsulási játékokban bizonyíthatnak, mint a Forma-1 vagy egy lóverseny. Minél jobban teker valaki, annál gyorsabban célba ér.

Felgyorsul a szobabicikli
©
A konditermi gyakorlatoktól az embereket kevésbé az időhiány, mint inkább a lustaság tartja távol. El kell ismerni, hogy van szórakoztatóbb dolog, mint egy futószalagon kocogni, amin soha nem jut előrébb az ember, vagy egy szobabiciklin pedálozni, a gyorsaság élménye nélkül. Egy cég felfedezte, hogy az egészséges életmódnál ütősebb motivációra van szüksége az embereknek, ezért a szobabiciklit összekötötték a virtuális valósággal és a videojátékok világával – olvasható a cnbc.com-on.

Az elképzelés lényege, hogy a kerékpárt összekötik egy olyan headsettel, mint a Facebook Oculus Riftje vagy a Sony Playstation VR-ja, és az olyan gyorsulási játékokban, mint a Forma-1 vagy egy lóverseny, annál jobb helyezést tudna elérni a „játékos”, minél gyorsabban pedálozik, kanyarodni pedig a test jobbra vagy balra döntésével lehet. Így nem csak a kevésbé megfogható tudat lenne motiváló, hogy a felhasználók javítják a fizikumunkat és úgy általában az egészségüket, hanem a versenyszellem, amit a játék élvezete ad. Az elméletet eddig is ismertük, ahogy nyilván egy labda után is szívesebben fut az ember, mint egy stadionban körbe-körbe, de a virtuális valóság behozásával újat húzott az amerikai cég.

Az elképzeléshez már pénzügyi támogatást is sikerült szerezniük, egy kockázati tőkealap 3 millió dollárt tolt a VirZOOM nevet viselő cégbe. „Nyilván nem a triatlonozó sportembereket célozzuk meg, hanem azokat akik 70 dollárt költenek egy hónapban a kondibérletre, amit aztán soha nem használnak” – magyarázza Eric Janszen a cég alapító-ügyvezetője, aki szerint a siker receptje egyszerű: "végy egy általánosan unalmas tevékenységet, mint a gyúrás és alakítsd át szórakoztatóvá".

Hasonlóképpen közelített a problémához egy magyar applikációs fejlesztés, a TEP, amely gyakorlatilag egy tamagochit kötött a futáshoz. Az applikáció lényege, hogy egy virtuális zsiráfot kell életben tartani, ami akkor kap enni, ha a gazdája fut. Így a lankadó motivációt egy éhező zsiráffal próbálják felébreszteni.

Ha szeretne további hasznos híreket olvasni, hírlevelünkre feliratkozva megteheti!

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Vizsgálatot indított az Amazon, miután több vevő csak egy csomag rizst kapott a PlayStation 5 helyett

Vizsgálatot indított az Amazon, miután több vevő csak egy csomag rizst kapott a PlayStation 5 helyett

Dániából jöttek idáig a Bentley-vel, de lebuktak

Dániából jöttek idáig a Bentley-vel, de lebuktak

Nem elírás: 67 kilométerrel árulnak egy kései Moszkvicsot

Nem elírás: 67 kilométerrel árulnak egy kései Moszkvicsot