szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Jelentősen csökkenhet jövőre a cafeteriában az Erzsébet-utalványok súlya, elsősorban a kedvezőtlenebb adózás miatt. A készpénz, a SZÉP-kártya és az ingyenesen adható juttatások nyomják le az utalványt. Sőt, a forgalmazó cég mögött álló állami alapítvány ki is farolna a társaság mögül.

Lelépne a piacról a Magyar Nemzeti Üdülési Alapítvány (MNÜA), úgy fest, csak monopóliummal igazán vonzó az eddig legnépszerűbb Erzsébet utalvány – derül ki a Világgazdaság cikkéből. A társaság könyvvizsgálója a tavalyi mérleget figyelemfelhívással látta el, amelyben jelezte: az Erzsébet Utalványforgalmazó Zrt. tulajdonosának szándékában áll a cég végelszámolása, illetőleg eladása.

Az étkezési utalványok adózása 2017-ben sokkal kedvezőtlenebbé válik, az eddig 34,5 százalékos munkáltatói teher 50 százalékra megy fel, miközben a dolgozóknak a SZÉP-kártya mellett havi 8333 forint készpénzt is lehet adni az alacsonyabb elvonási szint mellett. Így a cafeteriában eddig piacvezető Erzsébet-utalványok szerepe jelentősen csökkenhet. A cikk szerint a készpénz és a SZÉP-kártya mellett az ingyenesen adható juttatásokat (lakáshitel törlesztése, lakbér és az utazás kifizetése, biztosítások és egészségügyi ellátás) fogják inkább igénybe venni a cégek és a munkavállalók.

Az állami utalványoknak az Európai Bíróság februári döntése tette be a kaput: ennek értelmében nem lehet különleges kedvezményt biztosítani az MNÜA kibocsátotta étkezési jegyeknek azon az alapon, hogy abból szociális programokat finanszíroz az állam. Ez egyébként a szakértők számára korábban sem volt kétséges. A hátrányosan érintett francia cégek panaszt is tettek az EU-nál, s ugyanúgy borítékolható volt, hogy Brüsszelnek sem fog tetszeni a rendszer, és végül bírósági eljárás lesz a dologból.

OKSZ: Eltűnhet az Erzsébet-utalvány, és ez jó

Az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) szerint volnának előnyei annak, ha a kedvezményes juttatásban részesülő alkalmazottak szabadon költhetnék el a nekik ítélt összeget.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!