szerző:
hvg.hu

Komoly munkaerőhiány van a Csányi Sándor érdekeltségébe tartozó mohácsi vágóhídon. A Népszabadság szerint 120 emberre lenne szükségük. Hiába ígértek magasabb béreket, ingyenes lakhatást, még így sem tudtak elég dolgozót keríteni.

A mohácsi vágóhíd a Népszabadság információi szerint nem ússza meg 20 százalékos keresetnövelés alatt, ha munkaerőt akar találni. Vannak munkások, akiknél ­30-40 százalékot is rá kellett ígérni az eddigi fizetésre, hogy feltöltsék az üres helyeket. De még így is hiányzik több mint száz ember – olvasható a cikkben.

A korábbi tervek szerint szeptemberben indulna a próbaüzem, októberben pedig a teljes termelés. Ezzel párhuzamosan gyakorlatilag leáll a Pick Szeged Zrt. szegedi vágóhídja és a pécsi darabolóüzem. A lap úgy tudja: a cég közölte is a szegedi és a pécsi egységben dolgozókkal, hogy számítanak rájuk Mohácson, a szegedieknek azonban nem szívesen mennek egy másik országrészbe.  

Bessenyei Zsolt, a Bonafarm Zrt. HR-vezetője azt mondta: csak 10-15 dolgozó vállalja a mohácsi munkavégzést a Szegeden foglalkoztatott 130 ember közül.

Alkalmazottaktól és érdekképviseleti személyektől származó információk szerint a szegedi vágóhídi szakmunkások havi nettó jövedelme 140–180 ezer forint, miközben Mohácson nettó 210–250 ezer forintot is kereshetnének. Többségüknek mégsem elég vonzó ez az összeg ahhoz, hogy vállalják a napi kétszer kétórás utazást vagy a heti ingázást. Pedig a szegedieknek állítólag azt is felajánlották, hogy fizetik a közlekedési költségeiket, és a lakhatást ugyancsak átvállalná a cég.

A Pick Szeged pécsi egységében 550-en dolgoznak, több mint 70 százalékuk pedig csatlakozik az ősszel induló gyárhoz – mondta Bessenyei Zsolt.

A lap szerint őket is csak a jóval magasabb bér ígéretével tudták rábírni az ingázásra. Úgy tudni, 180-210 ezer forintot visznek haza most a Pécsen dolgozók, ezt fejelné meg 20 százalékkal a mohácsi munkahely. Az ő utaztatásukat is a cég oldja meg, így az nekik egy fillérükbe sem kerül, és egyes munkakörökben még az ő esetükben is biztosítanának lakhatást.

Csányiék terveit egy horvát cég is keresztülhúzhatta. Iparági források szerint jelentősen ráígértek a Mohácsra csábított dolgozók bérére, és majdnem száz szakembert sikerült is „elvinniük” egy eszéki húsüzembe – ők megnyerőnek tartották az 1500 ­euró körüli jövedelmet.

A Bonafarm ennél jóval kevesebb munkást tudott külföldről hazacsábítani, a HR-vezető tájékoztatása szerint 25-en tértek, térnek haza az ajánlatukra.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!