szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Hivatalból indított piacfelügyeleti eljárást a Magyar Nemzeti Bank a budapesti székhelyű Első Magyar Befektetői Szövetkezet tevékenységének áttekintésére – közölte a jegybank hétfőn.

Az erről szóló közlemény szerint az MNB egyúttal azonnali hatállyal megtiltotta a szövetkezetnek, hogy jogosulatlanul végezzen bármilyen jegybanki engedélyhez vagy bejelentéshez kötött tevékenységet.

Az eljárást azzal indokolta a jegybank, hogy a szövetkezet a banki hozamoknál lényegesen magasabb hozamlehetőséget ígérve hozam- és tőkegarantált vagyonkezelési szerződéseket kötött a befektetni kívánó tagokkal. Az eddigi bizonyítékok alapján a szövetkezet több befektetőjének is arra hivatkozással tagadta meg a visszafizetést, hogy kizárólagos pénzügyi szolgáltatójának, a ciprusi székhelyű IronFX Global Ltd.-nek likviditási gondjai vannak.

Egyelőre nem bizonyított ugyanakkor, hogy a szövetkezet a befektetőinek pénzét ténylegesen a likviditási gondokkal küzdő ciprusi szolgáltatónál tartotta, ezért a jegybank a piacfelügyeleti eljárásában a szövetkezet és az IronFX Global Ltd. közötti kapcsolatot is vizsgálja.

Emellett a piacfelügyeleti eljárással azt akarják megállapítani, hogy a szövetkezet üzletszerűen végez-e, végzett-e engedély vagy bejelentés nélkül a hitelintézetekről és a pénzügyi vállalkozásokról szóló törvény szerinti pénzügyi szolgáltatási tevékenységet.

Az Első Magyar Befektetői Szövetkezet nem szerepel a jegybank vonatkozó nyilvántartásaiban, így jegybanki engedélyhez, bejelentéshez kötött tevékenység végzésére nem jogosult.

Az MNB felhívta a figyelmet, hogy végzése nem érinti a szövetkezet befektetőkkel szemben fennálló, már átvett befektetésekkel összefüggő visszafizetési kötelezettségét.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Zivatarveszély miatt figyelmeztetést adtak ki az egész országra

Zivatarveszély miatt figyelmeztetést adtak ki az egész országra

Radar360: Orvosbéremelés EU-pénzből, a kommunizmus szelleme járja be Budapestet

Radar360: Orvosbéremelés EU-pénzből, a kommunizmus szelleme járja be Budapestet

Mangó Gabriella háziorvos: Belejöttek a betegek a „Facebook-rendelő” használatába

Mangó Gabriella háziorvos: Belejöttek a betegek a „Facebook-rendelő” használatába