szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Mintegy 12 százalékkal, 605,4 milliárd forintra csökkent a Mol-csoport tisztított, kamat-, adófizetés és amortizáció előtti eredménye (EBITDA) 2016-ban az előző évi 687 milliárd forintról – közölte a társaság.

A konszolidált, nemzetközi számviteli elvek (IFRS) alapján készült pénzügyi gyorsjelentés szerint tavaly az utolsó negyedévben 139,6 milliárd forint volt az újrabeszerzési árakkal becsült tisztított EBITDA, ami 7 százalékos csökkenés az egy évvel korábbi 150,3 milliárd forinthoz képest, és nagyjából ennyivel marad el az elemzői várakozásoktól is. A Portfolio.hu által készített elemzői konszenzus 151,3 milliárd forint negyedéves tisztított EBITDA-ra számított.

Az értékesítés nettó árbevétele 983,1 milliárd forint volt 2016 utolsó negyedévében, ami 6 százalékkal magasabb az egy évvel korábbihoz képest. A nettó árbevétel tavaly 3553 milliárd forintra csökkent a 2015-ben elért 4090,7 milliárd forintról.

A jelentés idézi Hernádi Zsoltot, az olajipari vállalat elnök-vezérigazgatóját, aki szerint ugyanakkor "2016 a jelentős eredmények és fontos mérföldkövek éve volt". Elmondta, hogy a cég teljesítette célkitűzéseit, elindította új, hosszú távú stratégiáját és erős cash-flowt generált.

Az upstream (kutatás és kitermelés) üzletág több mint 250 millió dollár szabad cash-flowt ért el a ciklus alján és a legmagasabb olaj- és gáztermelési eredményt érte el 2012 óta a Közép-kelet-európai régióban. Az elnök-vezérigazgató szintén pozitívan értékelte, hogy a feldolgozás és kereskedelmi (downstream) divízió eredménye – az alacsonyabb finomítói és petrolkémiai árrések ellenére – alig maradt el a 2015. évi rekordmagas szinttől.

Hernádi Zsolt közölte továbbá, hogy idén is legalább 2 milliárd dollár EBITDA elérésére törekszik a vállalat, amellyel fedezni tudja egyebek mellett a tulajdonosoknak fizetendő osztalékot, valamint a stratégiai projektek finanszírozását.

A jelentés szerint az upstream üzletág speciális tételek nélküli EBITDA-ja a tavalyi utolsó negyedévben 27 százalékkal 55,4 milliárd forintra nőtt 2015 azonos időszakához képest. A szegmens hordónként 7 dollár szabad cash-flowt ért el 2016-ban, amit támogatott az új upstream program, melynek célja a működési költségek mintegy 90 millió dolláros csökkentése és a termelés 6 százalékos növelése.

A downstream üzletág "tiszta" újrabeszerzési árakkal becsült EBITDA-ja 20 százalékkal, 84,4 milliárd forintra mérséklődött a tavalyi negyedik negyedévben. A külső környezet kedvezőtlen változása és több, nem tervezett leállás negatívan befolyásolta az eredményt, amit csak részben tudott kompenzálni a kiskereskedelemből származó 40 százalékos EBITDA-növekedés – jegyezte meg az olajipari vállalat.

A Mol csoport tavaly az utolsó negyedévben 182,6 milliárd forint működési cash-flowt ért el, ami 21 százalékos emelkedés a 2015. negyedik negyedévihez képest, 2016-ban azonban az érték összességében 519,4 milliárd forintra mérséklődött az egy évvel korábbi 586,8 milliárd forintról.

A nettó eladósodottsági szint 20,7 százalékról 2016 végén 25,2 százalékra emelkedett.

A gáz midstream (gázszállítási üzletág) 54,5 milliárd forint speciális tételek nélküli EBITDA-t ért el 2016-ban, amely 9 százalékkal marad el az előző évi eredménytől.

A Mol részvényeivel a BÉT prémium kategóriájában kereskednek, a papír hétfői záróára 20 840 forint volt, míg az elmúlt egy évben 13 910 és 20 940 forint között mozgott.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Lefutottnak látszik, hogy Brisbane-é lesz a 2032-es olimpia

Lefutottnak látszik, hogy Brisbane-é lesz a 2032-es olimpia

16 éves lány a legfiatalabb áldozata a koronavírus-járványnak Magyarországon

16 éves lány a legfiatalabb áldozata a koronavírus-járványnak Magyarországon

Pajkaszeg újra pácban: jön A mi kis falunk újabb évada

Pajkaszeg újra pácban: jön A mi kis falunk újabb évada