szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Sok nyitott kérdés van még az e-recepttel kapcsolatban, amelyeket a fejlesztők szándékai szerint a márciusban induló tesztüzem idején megpróbálnának tisztázni. Az előnyök között említik, hogy egyes betegeknek kevesebbet kellene orvoshoz járni receptet felíratni, a gyógyszertári dolgozóknak pedig nem okoznának fejfájást helytelelenül megírt vagy félig kitöltött receptek - derül ki a Magyar Nemzet cikkéből.

Március elején harminc patikában kezdődik el az a kísérleti program, amely augusztus közepéig az e-recept alkalmazását igyekszik tesztelni – írja a szerdai Magyar Nemzet.

A gyógyszertárak szeptember elejétől csatlakozhatnak a rendszerhez, az éles indulás novemberben lesz. Ekkor már minden orvosnak és gyógyszerésznek alkalmaznia kell az e-receptet, be kell jelentkeznie annak rendszerébe – mondta a lapnak Hankó Zoltán, a Magyar Gyógyszerészeti Kamara elnöke.

Ahhoz, hogy mindez határidőre megkezdődhessen, az orvosok vényfelíró programját is fejleszteni kell.

A változás a betegek számára is jelenthet előnyöket. Például krónikus betegségek esetén a stabil fenntartó kezeléshez szükséges gyógyszereket egy felírás után két-három alkalommal is ki lehet váltani, vagyis elvileg kevesebbet kellene az orvosnál ülniük.

Az újdonságról a múlt héten a hvg.hu részletesen beszámolt:

Eeszt-teszt: gombnyomásra elérhető lesz minden magyar beteg minden adata

Próbaüzemre kapcsolt az elektronikus egészségügyi szolgáltatási tér (eeszt). A páciensek már most meghatározhatják, kik és milyen egészségügyi adataikba tekinthetnek bele. Ha minden úgy fog működni, ahogy a demo program mutatja, az egészségügy valamennyi szereplője beléphet abba az informatikai szolgáltató térbe, ahol hozzáférhet más intézményekben keletkezett adatokhoz.

Van még mit tisztázni

Nyitott kérdések még bőven vannak. A receptet például az OEP akkor tudja teljesítettként elfogadni, ha a beteg aláírása is szerepel rajta. Ezt az új rendszerben is biztosítani kell, hasonlóan ahhoz, ahogyan egyes bakkártyás fizetéseknél.

A kamarai elnök szerint a gyógyszertárak ragaszkodnak ahhoz is, hogy a rendszer csak szabályos vényeket fogadhasson be, mert ezzel elvileg megszűnhetnének a rosszul felírt vagy olvashatatlan receptekkel kapcsolatos viták.

Az e-recept bevezetése az egészségbiztosítónak azért jelentene komoly előrelépést, mert most csak a kiváltott recepteket tartják nyilván. Emellett ködbe vész a betegek együttműködési készsége is, vagyis az, hogy a felírt recepteket ki hogyan váltja ki. Pedig ezek fontos adatok, elemzésük rámutathat arra is, hogy egy terápia miért sikeres vagy miért nem.

Kulcsfontosságú ugyanakkor, hogy a betegek, különösen az idősebbek az orvostól továbbra is úgy távozzanak, hogy kapjanak valamilyen jelképes receptet is, amely alapján nyomon tudják követni, milyen készítményeket rendelt számukra az orvos. Ez a papír önmagában nem lesz alkalmas sem a gyógyszer kiváltására, sem a társadalombiztosítással való felszámolásra. A betegek úgy is rendelkezhetnek, hogy ilyen papírt nem kérnek, ez esetben csak személyes okmánnyal kell magukat azonosítani a patikákban – derül ki a cikkből.

Sok minden más mellett a rendszer újdonsága lehet az is, hogy eltűnnek az úgynevezett biankó receptek, az orvosok nem fognak tudni dátum nélküli vényt kiállítani ugyanis.

Az még kérdés, hogyan használhatják majd az e-rendszert a rokonok. Most a receptet gyakorlatilag bárki kiválthatja ugyanis, az elektronikus rendszerben viszont gondoskodni kell arról, hogy a kiváltó valahogy igazolja a jogosultságát. Ennek megoldásán még dolgoznak.

Ugyanígy kérdés, hogy az egészségbiztosító adatbázisa, az orvosi vényíró program adatbázisa és az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet gyógyszeradatbázisa hogyan áll majd harmóniában az e-receptes rendszerben.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!