szerző:
hvg.hu/MTI

"A helyi belügyekről a Fülöp-szigetek állampolgárainak kell dönteniük. Együttműködni jöttünk, nem beavatkozni" - mondta Szijjártó Péter Manilában, a véreskezű Rodrigo Duterte vendégeként. Szavai alapján a kínos találkozó nem sok eredménnyel járt.

Nem Fülöp-szigeteki állampolgárként nem számít, hogy mit gondolok a helyi kérdésekről. A helyi belügyekről a Fülöp-szigetek állampolgárainak kell dönteniük. Együttműködni jöttünk, nem beavatkozni

 – üzeni Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter mindazoknak, akiket aggaszt, hogy az Európai Unió külügyminiszterei közül elsőként lekezelt Rodrigo Duterte Fülöp-szigeteki elnökkel. Duterte ugyanis korábban deklarálta, hogy kedvére való a gyilkosság, és ölt is embert. Ennek jegyében kormányozza országát is, amelynek fővárosában elszabadult az utcai erőszak, mióta az elnök kilövési engedélyt adott a drogdílerekre, illetve az annak vélt személyekre. Duterte már polgármesterként is kifejezetten kereste a lehetőséget, hogy ölhessen.

Vér, drogok, halottak - képek az önbíráskodó elnök rémuralmáról

A drogbandák ellen folytatott hadjárat július 1-jei kezdete óta a Fülöp-szigeteken emberek ezrei estek áldozatul a rendőri brutalitásnak és ismeretlen elkövetők önbíráskodásának.

Szijjártó még azt is mondta, hogy Magyarország nem kommentálja, és nem is dolga kommentálni a Fülöp-szigetek belpolitikai történéseit. Beszédébe beleszőtte, hogy Dutertét "jogvédő szervezetek és nemzetközi intézmények" bírálják élesen (akikről ugye tudjuk, kik).

©

Na de nézzük, mi jót hozott a magyar társadalomnak gazdaságnak, hogy a miniszter újabb diktátor kedvét kereste. Szijjártó beszédet mondott Manilában, ez alapján számolt be az MTI a következőkről:

  • Hosszas tárgyalások után három magyar cég megkapta az engedélyt, hogy megkezdje a magyar hús exportját a Fülöp-szigetekre, ami "jelentős lökést fog adni a Fülöp-szigetekre irányuló magyar agrárexportnak".
  • A Maniával való együttműködésünk fő területe a mezőgazdaság, "potenciális együttműködési terület" még az informatika és a vízgazdálkozás
  • A Fülöp-szigetek kétoldalú gazdasági együttműködési szerződést írt alá, az Eximbank pedig 510 millió eurós hitelkeretet nyitott a magyar és a Fülöp-szigeteki cégek együttműködésének támogatására.

Hát ennyi: az Eximbank valamire adott félmilliárdos hitelt, három cég beszállhat a húsexportba, és vannak még potenciális együttműködési területek is a Fülöp-szigetekkel.

Ja, nem csak ennyi: Szijjártó újranyitotta a 22 éve bezárt magyar nagykövetséget Manilában, amit egy helyi katolikus pap megáldott.

©

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!