szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

„Tizennégy éves koromban adódott először lehetőségem arra, hogy bakot lőjek, de életemben nem vadásztam sokat” – mondta el a HVG-nek a 2021-es vadászati világkiállítás előkészítésével megbízott, Svájcban élő, 75 éves üzletember, Károlyi József gróf.

A nagykárolyi grófok tótmegyeri (ma Szlovákia) családágának leszármazottjaként Budapesten született. 1945-ben először Németországba szöktek a szovjet hadsereg elől. Sok kaland és nehézség után a washingtoni Georgetown Egyetemen tanult politikát, történelmet és gazdaságtant. 36 évig dolgozott az építőipari gépekre szakosodott Caterpillar európai részlegeinél, különböző pozíciókban. 

Arra a kérdésre, hogy miért éppen őt választotta ki a magyar politika a feladatra, jóllehet a fél tucat ország között, amelyekben hosszabb-rövidebb ideig  élt, Magyarország nem szerepel,  így felelt a HVG hetilap Portré rovatában:

„Mindez nem jelenti azt, hogy nem ismerem az itteni dolgokat. A magyar gazdasággal már az 1990-es években kapcsolatba kerültem, a Caterpillar regionális vezetőjeként gyakran dolgoztam is itt. Lázár Jánossal pedig még akkor találkoztam, amikor hódmezővásárhelyi polgármester volt. Magyarországról kiebrudalt család sarjaként eleinte őt is gyanakodva méregettem, de régóta nagyon okos és egyenes embernek tartom. Amúgy engem nem is ő javasolt a feladatra, hanem Semjén Zsolt, akit pedig a Szuverén Máltai Lovagrendből és a Nemzetközi Vadvédelmi Tanácsból ismerek.” 

Mi lett a család szlovákiai birtokával, vadászként melyik trófeájára a legbüszkébb, no és persze mi lesz a feladata négy és fél évvel a vadászati világkiállítás megrendezése előtt? Válaszok a friss HVG-ben.  

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

Az index.hu eddigi szerkesztősége lényegében megszűnt létezni, az ország elveszítette a legolvasottabb online felületét. Ez a független magyar sajtóra és a tájékozódás szabadságára mért eddigi legsúlyosabb csapások egyike. A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, hogy minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Már nyilvánosan is Putyin segítségét kéri Lukasenka

Már nyilvánosan is Putyin segítségét kéri Lukasenka

Eszenyi Enikő Csengerben felügyel színházi workshopot

Eszenyi Enikő Csengerben felügyel színházi workshopot

Egyre hatalmasabb a tiszai szemétár

Egyre hatalmasabb a tiszai szemétár