szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Mit lehet tenni ,ha eleget süt a Nap, de erősen korlátozott a rendelkezésre álló szárazföldi terület, mégis: több energiát szeretnénk megújuló módon termelni? Szingapúrban nem meglepő módon erre az a válasz, hogy a napenergia-hasznosítás határait a szárazföldről a vízre is kiterjesztik. Nem ők az elsők, de nem a kínaiaktól lesték el az ötletet

Alig egy hónapja, hogy megírtuk: a kínai Huainan városának közelében, egy nagy felületű víztározóra installáltak (és már be is kapcsoltak) egy 40 megawattos naperőművet. Nos, a napelemek vízre tételében más is fantáziát látott, bár nem a kínai ötletet másolták le Szingapúrban.

A vízzel körülvett aprócska városállam (Szingapúr mindössze 719 négyzetkilométeres, itt élnek 5,6 millióan) számára alternatívát jelenthet a vízfelszínek tömeges kihasználása – pláne, hogy az átlagos évi napsütés-energetikai szint (mintegy 1500 kWh/négyzetméter) igen kedvező, márpedig egyszer majd elfogynak a napelemrétnek való földterületek és háztetők....

Bekapcsolták a világ legnagyobb úszó naperőművét

Huainan városában, a kínai Anhui tartományban bekapcsolták a világ legnagyobb, hivatalos úszó naperőművét. 40 megawattos.

A nyugat-szingapúri Tengeh-víztározóra telepített kísérleti, úszó napelemrendszer ráadásul az eddigi adatok szerint akár 11 százalékkal is hatékonyabb tud lenni, mint a földi "rokonai".

Az egyelőre csupán 1 megawatt teljesítményű, vízfelszínen lebegő fotovoltaikus kísérleti rendszerhez az innovációs pionírnak tekinthető ABB szállította a speciális alkatrészeket. Az 1 hektáros telep 250 szingapúri háztartás áramigényét képes fedezni.

©

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Megmutatták, hogy fog kinézni a CEU új bécsi campusa

Megmutatták, hogy fog kinézni a CEU új bécsi campusa

Müller Cecília: Elhunyt egy nyolc hónapos koronavírusos csecsemő, de nem a fertőzés miatt

Müller Cecília: Elhunyt egy nyolc hónapos koronavírusos csecsemő, de nem a fertőzés miatt

Újít az Apple: biciklit, de akár kulcscsomót is lehet majd keresni a Find My szolgáltatással

Újít az Apple: biciklit, de akár kulcscsomót is lehet majd keresni a Find My szolgáltatással