szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Bitcoin és a hozzá hasonló eszközök sokszor illegális tranzakciók lebonyolítását szolgálták.

Egyes elemzők szerint kidurrant a Bitcoin-lufi, amit a kriptovaluta árfolyama is alátámaszt. A Bitcoin két hét alatt 5000 dollárról 3000-ig zuhant, több tízmilliárd dollárt veszítve így értékéből - írja az inforadio.hu.

A lap emlékeztet rá: elképesztő vágtát mutatott be a Bitcoin, 2016 és 2017 nyara között, 500 dollár körüli szintről 5000 dollárig száguldott egy egység a digitális pénznemből. A nagy vágta azonban az elmúlt két hétben hirtelen a végéhez ért, és a Bitcoin árfolyama látványosan zuhanni kezdett.

Az inforadio.hu szerint ebben szerepet játszott többek között az, hogy az egyik legfontosabb piacának számító helyen, Kínában betiltották összes bitcoin tőzsdét (erről lapunk is hírt adott), de több tekintélyes pénzügyi intézmény vezetője, például a JP Morgan Chase vezérigazgatója is meglehetősen negatív véleményt fogalmazott meg a Bitcoin kapcsán. A kínai hatóságok azért csaptak le szigorúan a kriptodevizás ügyletekre, hogy megpróbálják kordában tartani a pénzügyi kockázatokat, miután a rendkívül spekulatív piacon idén tömegével jelentek meg új ügyfelek.

Habár Kínát bizonyára zavarták az állam által ellenőrizhetetlen pénzügyi folyamatok, és a mostani pénzügyi rendszer haszonélvezői is bizonyára okkal néznek rossz szemmel a blockchain technológián alapuló, velük szemben kialakult pénzügyi struktúra, mégis tény: a Bitcoin és a hozzá hasonló eszközök sokszor illegális tranzakciók lebonyolítását szolgálták. Ahogy azt a kritikát is nehéz cáfolni, hogy a Bitcoin árfolyamának őrült száguldozását nem a való piaci igény, sokkal inkább a vérszemet kapó spekulánsok táplálták - írja az inforadio.hu.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!