szerző:
hvg.hu

Sok problémát talált a 30-féle vizsgált terméknél a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal. Tucatnyi esetben bírságot szabott ki, és 15 hatósági eljárás is indult.

A Nébih összesen 30 fajta gyorsfagyasztott, panírozott, elősütött halrudacskán végzett minőségi és biztonsági vizsgálatokat. A laboratóriumban megállapították, hogy az élelmiszer-biztonsági szempontoknak valamennyi termék megfelelt:

  • a nehézfémtartalom egyik terméknél sem haladta meg a jogszabály által megengedett határértéket,
  • a sótartalom is megfelelt a jelölésen feltüntetett értéknek,
  • két termék esetében a jelöltnél alacsonyabb fehérjetartalmat mutattak ki.

Kiderült, hogy a termékek nagyobb része halfiléből készül, de sok olyan terméket is találtak, amelynek alapja aprított vagy darált halhús, illetve halhúspép. Ha a halrudacska nem filéből készült, arról a vásárlót egyértelműen tájékoztatni kell, ezért súlyos hibának számított, ha a termék megnevezés nem megfelelő volt.

A szakemberek 13 terméknél ellenőrizték a fajazonosságot, amely során egy esetben találtak eltérést a jelölt és a laboratórium által megállapított faj között: a csomagoláson "chilei szürke tőkehal" szerepelt, a termék azonban "észak-csendes-óceáni hekkből" készült.

A Nébih három esetben figyelmezteti a vállalkozásokat, és kötelezi a hibák kijavítására, a súlyosabb jelölési hibák miatt 12 terméknél pedig összesen 600 ezer forint élelmiszer-ellenőrzési bírságot szab ki.

A hatóság szakemberek és laikus kóstolók részvételével kedveltségi vizsgálatot is végzett, ennek során a halrudacskák ízét, állományát, illatát és külső megjelenését értékelték. A pontszámok alapján az első helyen a COOP halfilérudak, a másodikon a Tesco halrudak, a harmadikon pedig Gran Mare halrudacskák elnevezésű termék végzett.

A vizsgálat és a teszt részletes eredményeit itt találja.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!