szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Sok problémát talált a 30-féle vizsgált terméknél a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal. Tucatnyi esetben bírságot szabott ki, és 15 hatósági eljárás is indult.

A Nébih összesen 30 fajta gyorsfagyasztott, panírozott, elősütött halrudacskán végzett minőségi és biztonsági vizsgálatokat. A laboratóriumban megállapították, hogy az élelmiszer-biztonsági szempontoknak valamennyi termék megfelelt:

  • a nehézfémtartalom egyik terméknél sem haladta meg a jogszabály által megengedett határértéket,
  • a sótartalom is megfelelt a jelölésen feltüntetett értéknek,
  • két termék esetében a jelöltnél alacsonyabb fehérjetartalmat mutattak ki.

Kiderült, hogy a termékek nagyobb része halfiléből készül, de sok olyan terméket is találtak, amelynek alapja aprított vagy darált halhús, illetve halhúspép. Ha a halrudacska nem filéből készült, arról a vásárlót egyértelműen tájékoztatni kell, ezért súlyos hibának számított, ha a termék megnevezés nem megfelelő volt.

A szakemberek 13 terméknél ellenőrizték a fajazonosságot, amely során egy esetben találtak eltérést a jelölt és a laboratórium által megállapított faj között: a csomagoláson "chilei szürke tőkehal" szerepelt, a termék azonban "észak-csendes-óceáni hekkből" készült.

A Nébih három esetben figyelmezteti a vállalkozásokat, és kötelezi a hibák kijavítására, a súlyosabb jelölési hibák miatt 12 terméknél pedig összesen 600 ezer forint élelmiszer-ellenőrzési bírságot szab ki.

A hatóság szakemberek és laikus kóstolók részvételével kedveltségi vizsgálatot is végzett, ennek során a halrudacskák ízét, állományát, illatát és külső megjelenését értékelték. A pontszámok alapján az első helyen a COOP halfilérudak, a másodikon a Tesco halrudak, a harmadikon pedig Gran Mare halrudacskák elnevezésű termék végzett.

A vizsgálat és a teszt részletes eredményeit itt találja.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!