szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A matracok gyártásához használt poliuretán habba került mérgező diklórbenzol. Itthon is vizsgálják, melyek az érintett termékek az IKEA-nál, és ha kell, visszahívják azokat.

Technológiai hiba miatt egy ideig diklórbenzol tartalmú alapanyaggal látta el matrac- és bútorgyártó ügyfeleit a BASF német vegyipari óriás. A diklórbenzol rákkeltő, légzőszervi megbetegedéseket okozhat, a bőrt és a szemeket is károsíthatja – írja a Portfolio.

A BASF a matracok gyártásához használt poliuretán habot is előállít. Ezt az anyagot világszerte 50 matrac- és bútorgyártó vállalatnak szállítja, ennek a gyártásába csúszott hiba nyár végén. A német cég korábbi közlése szerint a diklórbenzolt magas koncentrációban tartalmazó veszélyes anyagot augusztus 25-e és szeptember 29-e között alkalmazta a hab gyártásához. A súlyos hiba körülbelül 7500 tonna termék gyártását érintette.

Mielőtt a BASF október elején észlelte a hibát, a mérgező alapanyagnak már legalább a negyedét felhasználták a gyártók. A felfedezést követően a BASF azonnal értesítette üzletfeleit a hibáról, és egy közleményt is kiadott Németországban, amelyben igyekezett hangsúlyozni, a termékek nem jelentenek kockázatot az emberi egészségre.

A poliuretán hab felhasználásával készített termékek több bútoráruház, köztük az IKEA kínálatába is bekerültek. A vállalat több országban azonnal leállította az érintett termékek árusítását. A svájci Riposa matrac- és ágygyártó pedig bejelentette, hogy bepereli a német vegyi céget kártérítésért.

A Portfolio megkereste az ügyben a magyarországi IKEA-t. Onnan azt a választ küldték, hogy vizsgálják, mely áruházakba kerülhetett az érintett termékekből. Az első megállapítások arra utalnak, hogy a probléma a matracok és bútorhuzatok körébe tartozó IKEA terméket érinthet. 

Ezek a MORGEDAL, MATRAND, MYRBACKA, HÖVÅG, HAFSLO és HYLLESTAD termékcsaládba tartozó egyes termékek, illetve a HOLMSUND, EKERÖ, FRIHETEN, STRANDMON, KLIPPAN, VALLENTUNA, EVERTSBERG és KIVIK termékcsaládba tartozó egyes termékek – derül ki a tájékoztatásból.

Közölték azt is: az IKEA "mindenütt, minden termékében tiltja a diklórbenzol használatát. Ezzel együtt a vállalat szerint a megnövekedett diklórbenzolszintnek semmilyen egészségügyi kockázata nincs, a magyar vásárlókat nem érinti semmilyen veszély”. A vásárlókat folyamatosan tájékoztatják, és ha kell, a társaság kivonja a veszélyes termékeket a forgalomból.

A lap kereste az ügyben a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumot is, választ egyelőre nem kaptak.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
34 millió migránst kellene Európának integrálnia

34 millió migránst kellene Európának integrálnia

Négyezren váltották vissza a vasúti vagy buszbérletüket

Négyezren váltották vissza a vasúti vagy buszbérletüket

Kásler Miklós bármelyik vakcinát beadatná magának

Kásler Miklós bármelyik vakcinát beadatná magának