szerző:
hvg.hu

A matracok gyártásához használt poliuretán habba került mérgező diklórbenzol. Itthon is vizsgálják, melyek az érintett termékek az IKEA-nál, és ha kell, visszahívják azokat.

Technológiai hiba miatt egy ideig diklórbenzol tartalmú alapanyaggal látta el matrac- és bútorgyártó ügyfeleit a BASF német vegyipari óriás. A diklórbenzol rákkeltő, légzőszervi megbetegedéseket okozhat, a bőrt és a szemeket is károsíthatja – írja a Portfolio.

A BASF a matracok gyártásához használt poliuretán habot is előállít. Ezt az anyagot világszerte 50 matrac- és bútorgyártó vállalatnak szállítja, ennek a gyártásába csúszott hiba nyár végén. A német cég korábbi közlése szerint a diklórbenzolt magas koncentrációban tartalmazó veszélyes anyagot augusztus 25-e és szeptember 29-e között alkalmazta a hab gyártásához. A súlyos hiba körülbelül 7500 tonna termék gyártását érintette.

Mielőtt a BASF október elején észlelte a hibát, a mérgező alapanyagnak már legalább a negyedét felhasználták a gyártók. A felfedezést követően a BASF azonnal értesítette üzletfeleit a hibáról, és egy közleményt is kiadott Németországban, amelyben igyekezett hangsúlyozni, a termékek nem jelentenek kockázatot az emberi egészségre.

A poliuretán hab felhasználásával készített termékek több bútoráruház, köztük az IKEA kínálatába is bekerültek. A vállalat több országban azonnal leállította az érintett termékek árusítását. A svájci Riposa matrac- és ágygyártó pedig bejelentette, hogy bepereli a német vegyi céget kártérítésért.

A Portfolio megkereste az ügyben a magyarországi IKEA-t. Onnan azt a választ küldték, hogy vizsgálják, mely áruházakba kerülhetett az érintett termékekből. Az első megállapítások arra utalnak, hogy a probléma a matracok és bútorhuzatok körébe tartozó IKEA terméket érinthet. 

Ezek a MORGEDAL, MATRAND, MYRBACKA, HÖVÅG, HAFSLO és HYLLESTAD termékcsaládba tartozó egyes termékek, illetve a HOLMSUND, EKERÖ, FRIHETEN, STRANDMON, KLIPPAN, VALLENTUNA, EVERTSBERG és KIVIK termékcsaládba tartozó egyes termékek – derül ki a tájékoztatásból.

Közölték azt is: az IKEA "mindenütt, minden termékében tiltja a diklórbenzol használatát. Ezzel együtt a vállalat szerint a megnövekedett diklórbenzolszintnek semmilyen egészségügyi kockázata nincs, a magyar vásárlókat nem érinti semmilyen veszély”. A vásárlókat folyamatosan tájékoztatják, és ha kell, a társaság kivonja a veszélyes termékeket a forgalomból.

A lap kereste az ügyben a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumot is, választ egyelőre nem kaptak.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
29 millióan nézték meg a kínos videót, amely miatt magyarázkodhattak a kínai luxushotelek

29 millióan nézték meg a kínos videót, amely miatt magyarázkodhattak a kínai luxushotelek

Nem vicc, 8 milliárd forintos vagyon a tét a humorista házaspár moszkvai válóperében

Nem vicc, 8 milliárd forintos vagyon a tét a humorista házaspár moszkvai válóperében

Csináltak egy képet, ami elég meggyőzően néz ki a Samsung összehajtható telefonja

Csináltak egy képet, ami elég meggyőzően néz ki a Samsung összehajtható telefonja

Gruevszki után újabb migráns akart bejönni Magyarországra Szerbia felől

Gruevszki után újabb migráns akart bejönni Magyarországra Szerbia felől

Videó: itt a bizonyíték, hogy ez az új BMW M5 tényleg 800+ lóerős

Videó: itt a bizonyíték, hogy ez az új BMW M5 tényleg 800+ lóerős

Elmeorvos is megvizsgálja a csengeri milliárdosnőt

Elmeorvos is megvizsgálja a csengeri milliárdosnőt