szerző:
hvg.hu

Hatszorosára drágult a kék agávé felvásárlási ára az elmúlt két évben, amit a kisebb tequilafőzdék már nem engedhetnek meg maguknak. Hiány lesz az olcsó mexikói párlatból.

A kék agávé lehetne a világszerte tapasztalható éghajlatváltozás egyik nyertese: az elsivatagosodó - de 1500 méter feletti - területeken kiválóan termeszthető. Mivel elég igénytelen, ott is ültethették volna, ahol más gyakorlatilag nem nő meg- írja a napi.hu

Bár igénytelen növény, mégis komoly hiány alakult ki belőle Mexikóban: a most szüretelésre érett, 2011-ben elültetett 17,7 millió tőke jóval kevesebb, mint a tequilapiac számára szükséges 42 millió. A mexikói Tequila Szabályozási Tanács valamint a Nemzeti Tequilaipari Kamara (CNIT) szerint 140 cég foglalkozik az agávéból készült alkohol előállításával, sok közülük nem jut alapanyaghoz - írja a New York Post.

Ennek legfőbb oka, hogy míg 2016-ban 3,85 peso volt egy kilogramm agávé felvásárlási ára, addigra ez idén 22 pesóra (370 forintra) emelkedett. A hatszoros drágulás a kisebb gyártókat öli meg, amelyek gyengébb minőségű, épp ezért olcsóbb főzeteket készítik. Nemcsak az ellátás okoz nekik nehézséget, hanem hogy árban nehéz versenyezni az olyan italokkal, mint a whiskey vagy a vodka, amelyek előállítása sokkal kevésbé körülményes.

Bár hiány lehet az olcsó tequilákból, Luis Velasco, a CNIT elnöke szerint ez nem probléma. "Annak nincs értelme, hogy a tequila egy olcsó ital legyen, mivel az agávéültetvények óriási befektetést igényelnek" - mondta a szakértő, aki szerint egyedül az a probléma, hogy a kis főzdék veszélybe kerülnek, ami munkahelyek megszűnésével járhat a szegényebb régiókban.

A tequilaipar robbanásában fontos szerepe van annak, hogy az elmúlt évtizedben 198 százalékkal nőtt az ital prémium változatának exportja az Egyesült Államokba. A gyenge, olcsó termékekből viszont csak 11 százalékkal többet visznek a szomszédos országba, mint 10 éve.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Depressziót okoz az elhízás a nőknél

Depressziót okoz az elhízás a nőknél

Senkit nem hagyott külföldön a csődbe ment utazási iroda

Senkit nem hagyott külföldön a csődbe ment utazási iroda

Újabb kitüntetést vontak vissza a rohingják mészárlását tétlenül tűrő mianmari vezetőtől

Újabb kitüntetést vontak vissza a rohingják mészárlását tétlenül tűrő mianmari vezetőtől

A belügy mossa kezeit az angyalrituálés gyerektábor miatt

A belügy mossa kezeit az angyalrituálés gyerektábor miatt

Közmunkára ítélték a lökdösődő F1-es pilótát

Közmunkára ítélték a lökdösődő F1-es pilótát

Igazságosabb nyugdíjprémiumot javasol az MSZP

Igazságosabb nyugdíjprémiumot javasol az MSZP