szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Hatszorosára drágult a kék agávé felvásárlási ára az elmúlt két évben, amit a kisebb tequilafőzdék már nem engedhetnek meg maguknak. Hiány lesz az olcsó mexikói párlatból.

A kék agávé lehetne a világszerte tapasztalható éghajlatváltozás egyik nyertese: az elsivatagosodó - de 1500 méter feletti - területeken kiválóan termeszthető. Mivel elég igénytelen, ott is ültethették volna, ahol más gyakorlatilag nem nő meg- írja a napi.hu

Bár igénytelen növény, mégis komoly hiány alakult ki belőle Mexikóban: a most szüretelésre érett, 2011-ben elültetett 17,7 millió tőke jóval kevesebb, mint a tequilapiac számára szükséges 42 millió. A mexikói Tequila Szabályozási Tanács valamint a Nemzeti Tequilaipari Kamara (CNIT) szerint 140 cég foglalkozik az agávéból készült alkohol előállításával, sok közülük nem jut alapanyaghoz - írja a New York Post.

Ennek legfőbb oka, hogy míg 2016-ban 3,85 peso volt egy kilogramm agávé felvásárlási ára, addigra ez idén 22 pesóra (370 forintra) emelkedett. A hatszoros drágulás a kisebb gyártókat öli meg, amelyek gyengébb minőségű, épp ezért olcsóbb főzeteket készítik. Nemcsak az ellátás okoz nekik nehézséget, hanem hogy árban nehéz versenyezni az olyan italokkal, mint a whiskey vagy a vodka, amelyek előállítása sokkal kevésbé körülményes.

Bár hiány lehet az olcsó tequilákból, Luis Velasco, a CNIT elnöke szerint ez nem probléma. "Annak nincs értelme, hogy a tequila egy olcsó ital legyen, mivel az agávéültetvények óriási befektetést igényelnek" - mondta a szakértő, aki szerint egyedül az a probléma, hogy a kis főzdék veszélybe kerülnek, ami munkahelyek megszűnésével járhat a szegényebb régiókban.

A tequilaipar robbanásában fontos szerepe van annak, hogy az elmúlt évtizedben 198 százalékkal nőtt az ital prémium változatának exportja az Egyesült Államokba. A gyenge, olcsó termékekből viszont csak 11 százalékkal többet visznek a szomszédos országba, mint 10 éve.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Pénzt ad a kormány képzésekre - egyeseknek

Pénzt ad a kormány képzésekre - egyeseknek

Az Antarktiszon is megjelentek a szúnyogok

Az Antarktiszon is megjelentek a szúnyogok

Több mint tízezren vonultak fáklyákkal az Urániához az SZFE hallgatóinak hívására

Több mint tízezren vonultak fáklyákkal az Urániához az SZFE hallgatóinak hívására