szerző:
hvg.hu

Az elnök után az emberei is bukhatnak.

Házkutatást tartott a dél-afrikai rendőrség korrupcióellenes egysége a Jacob Zuma volt államfőhöz közeli Gupta-családnál. A razzia során három embert őrizetbe vettek – számol be a Financial Times, amely egy helyi lapra hivatkozva azt is hozzáteszi, a három őrizetbe vett közül legalább egy a család tagja.

A három Indiában született Gupta-fivér hosszú ideje jó barátságban van a pártja által tegnap távozásra kényszerített államfővel, akinek kilencéves uralkodása korrupciós botrányoktól volt hangos. Ezeknek a botrányoknak egyik főszereplője volt Ajay, Atul és Tony Gupta, akiket most azzal vádolnak, hogy a jó viszony révén állami megbízásokhoz jutottak és politikai kinevezéseket is befolyásoltak.

Guptáék a kilencvenes években kezdték el kiépíteni birodalmukat, amely ma már a bányászattól az informatikáig terjed. A Financial Times szerint a fivérek a 2000-es évek elején találkoztak Zumával, az elnök legalább két gyereke és egy felesége valamelyik cégüknél is munkát kapott. Egyik fia, Duduzane Zuma több Gupta-céghez is kötődik.

Ahogy Zuma, úgy Guptáék is tagadják az ellenük felhozott vádakat. Az államfő leváltása után azonban aligha ússzák meg az eljárást, a kérdés a politikus esetében az, hogy mikor mond le hatalmáról. A pártja erre nem szabott neki határidőt.

(Financial Times)

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!