szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A válság terheit a lakossággal fizettették meg.

A nagy multik jóval kevesebb adót fizetnek, mint a 2008-as pénzügyi válság előtt – írja elemzésében a Financial Times, amely megjegyzi: az elmúlt évtized kormányzati megszorításait és a lakosság számára sokszor kellemetlen adóreformokat az óriáscégek sértetlenül vészelték át. A helyzet annak fényében is különösen ironikus, hogy a felszínen a kormányok teljes mellszélességgel küzdenek az adóelkerülés és agresszív adótervezés, vagyis az ellen, hogy a társaságok megállapodásokkal vagy a bevételeik ide-oda mozgatásával legálisan tudják minimálisra szorítani adóalapjukat.

A pénzügyi lap nem csak az adókulcsokat, de a ténylegesen fizetendő adókat is összehasonlította a világ tíz legnagyobb tőzsdei cégének, illetve a legnagyobb offshore-pénzállománnyal rendelkező cégnek a dokumentumaiban. Az effektív adóteher 9 százalékkal (2 százalékponttal) csökkent az elmúlt tíz évben ezeknél a cégeknél.

A KPMG adatai azt mutatják, hogy amíg a személyes jövedelmet terhelő adók átlagosan 6 százalékkal nőttek, a társasági adó általános kulcsa átlagosan 5 százalékkal csökkent a fejlett országokban. Magyarországon ugyan egykulcsos, 15 százalékos a jövedelemadó, a kép azonban csalóka, mivel a munkáltatói terhekkel együtt csaknem 50 százalék a bérre terhelt adó. (Mellesleg a lakosság fizeti meg az EU legmagasabb, 27 százalékos áfáját is.)

A multik helyzete még ennél is jobb, különösen az EU egyes országaiban. Az uniós adóversenyben ugyanis a legalacsonyabb, 20 százalékot alig meghaladó az általános társaságiadó-kulcs (Magyarország ebben is rekorder a 9 százalékkal), ráadásul – mint azt a Luxleaks-botrány vagy az Európai Bizottság vizsgálatai is mutatták – a cégek több trükkel tudják minimálisra csökkenteni adóterheiket.

(Financial Times)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Gyükeri Mercédesz Vállalkozás

A nagy trükk: az Apple és a dupla ír

Sokkot okozott Brüsszel azzal, hogy 4 ezer milliárd forintnyi adót hajtana be utólag az Apple írországi cégétől. A döntésnek az ír kormány sem örül, pedig éves egészségügyi büdzséjét fedezné az összeg. Az Apple nem az egyetlen olyan cég, amelyik sikeresen és legálisan csökkenti minimálisra adóját, és az európai országok ebbe nemhogy belenyugodtak, de még támogatják is.

A Trump elleni impeachment eljárás a február 8-i héten kezdődik

A Trump elleni impeachment eljárás a február 8-i héten kezdődik

A kamara sem érti, hogy képzeli a kormány a háziorvosok fizetésemelését

A kamara sem érti, hogy képzeli a kormány a háziorvosok fizetésemelését

A spanyol jezsuiták beismerték, hogy tagjaik 81 gyermeket bántalmaztak szexuálisan

A spanyol jezsuiták beismerték, hogy tagjaik 81 gyermeket bántalmaztak szexuálisan