szerző:
hvg.hu

Különböző szabálysegések miatt most összesen 85 millió forintra büntette a Gazdasági Versenyhivatal a sokat kritizált magyar fapados busztársaságot.

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) szerint az Orangeways járatait meghirdető különböző cégek többszörösen is jogsértő magatartást tanúsítottak: a járatokat üzemeltető vállalatok (a PIVOT-CONSULTING Kft., a WEST BLOCK Zrt., az Orangeways Hungária Kft. és a RÁ-BA Projektmenedzsment Zrt.) nem rendelkeztek ugyanis buszjáratok üzemeltetéséhez szükséges engedélyekkel, ezért nem is folytathattak volna személyszállítási tevékenységet. A négy cég közül kizárólag az Orangeways Hungária Kft. rendelkezett a megfelelő papírokkal, ők is csak a Budapest–Krakkó-útvonalon, 2017. június 8 és szeptember 20-a között.

A GVH szerint az Orangeways név alatt futó járatokat üzemeltető cégek nem adtak továbbá megfelelő tájékoztatást a www.orangeways.com honlapon jogszabályban előírt adatról, illetve nem tájékoztattak a járatok pontos indulási helyéről, az Orangeways hálózatot üzemeltető vállalkozások nevéről, elérhetőségéről, főbb cégadatairól, sem a honlapjukat üzemeltető vállalkozásról.

A versenyhivatal szerint a vállalkozások különböző jogsértéseiknek köszönhetően tettek szert jegyértékesítési bevételekre. A jogsértésekért összesen több mint 85 millió forint bírságot szabtak ki a vállalkozásokra, súlyosbító körülményként értékelték, hogy a jogsértő kereskedelmi gyakorlat időben elhúzódott.

A GVH továbbá megtiltotta a jogsértő magatartás folytatását, így ha az Orangeways nem fejezi be ezen tevékenységeit, külön határozatban fogják kötelezni honlapjuk tárhelyszolgáltatóját az eredeti határozat végrehajtására.

Az Orangeways néven futó buszokról rengeteg panasz keringett az interneten többek között SMS-ben vagy szó nélkül, sokszor az utolsó pillanatban törölt járatok miatt, illetve sokan panaszkodtak az utasellenes bánásmódra is.

A GVH tavaly ideiglenes intézkedésként megtiltotta a cég honlapján a személyszállításra vonatkozó kereskedelmi gyakorlat folytatását, és kötelezték az orangeways márkanév alatt kereskedelmi tevékenységet végző vállalkozásokat, hogy az erre vonatkozó tartalmat töröljék honlapjukról.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Kovács Zoltán most a Washington Postot osztotta ki CEU-ügyben

Kovács Zoltán most a Washington Postot osztotta ki CEU-ügyben

Ön is kedveli? A Queené lett minden idők legtöbbször streamelt rock dala

Ön is kedveli? A Queené lett minden idők legtöbbször streamelt rock dala

Országgyűlés Hivatala: A házszabálynak megfelelően zajlott a túlóratörvényről szóló szavazás

Országgyűlés Hivatala: A házszabálynak megfelelően zajlott a túlóratörvényről szóló szavazás

Kocsis Máté Tordai Bencének: Büdös a szád, állj már arrébb

Kocsis Máté Tordai Bencének: Büdös a szád, állj már arrébb

Női kézilabda-Eb: győzött Norvégia, a magyaroknak hatalmas bravúr kell a továbbjutáshoz

Női kézilabda-Eb: győzött Norvégia, a magyaroknak hatalmas bravúr kell a továbbjutáshoz

Két praktikus európai Fordot is kinyírtak a divatterepjárók

Két praktikus európai Fordot is kinyírtak a divatterepjárók