szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Egy lámpacsalád készül majd Szarvason.

Közel kétmilliárd forintból fejlesztette termelését a Szarvasi Vas-Fémipari Zrt., a cég az IKEA egyik lámpacsaládjának kizárólagos gyártójává válik a projekt révén. Csébits Ferenc vezérigazgató sajtótájékoztatóján elmondta, a fejlesztéssel közel 200 új munkahelyet teremtenek Szarvason, a beruházásnak köszönhetően jövőre a 2016-os kétszeresére bővülhet a termelés. Kifejtette, a cég az emblematikus Szarvasi márkájú kávéfőző gépekből évente 130 ezer, míg lámpából 2 millió darabot gyárt, utóbbinak 70 százalékát exportálják a világ szinte valamennyi országába.

A 100 százalékig magyar tulajdonban lévő vállalat 1996-ban kötött partnerségi megállapodást a svéd bútorkereskedő céggel, az IKEA-val – mondta el Gáspár Gergely kereskedelmi igazgató. A közelmúltban pályáztak a cég egyik lámpacsaládjának egyedüli gyártására, amely az egyik legösszetettebb lámpa a kínálatban, mintegy 40 alkatrészből áll. A gyártást egy kínai vállalattól veszik át, számításaik szerint nyáron már a cég lesz a termék kizárólagos beszállítója az IKEA-nak. Jelenleg heti 20 ezer darab lámpát készítenek, de a gyártás átvétele után évi 1 millió lámpa értékesítését tervezik - tette hozzá.

A vállalat a beruházás során 4 ezer négyzetméter üzemterületet újított fel, amelyből 2500 négyzetméter termelési terület. Csaknem 30 gépet, fröccsöntőberendezéseket, adagoló- és szárítórendszert, új lakkozósort, vákuumfémgőzölő-kabint szereztek be; és háromféle új technológiát vezettek be, nagyfokú automatizálást és robotizálást is végrehajtva. A tervezett 200-ból 120 új munkavállalót már felvettek. Egy részük diplomás, vezető szakember – fejtette ki Gáspár Gergely.

A Szarvasi Vas-Fémipari Zrt.-t 1952-ben szövetkezetként alapították, 1998 óta működik részvénytársaságként. Kávéfőzőt 1970-ben, lámpákat 1972-ben kezdett gyártani. A vállalat Magyarország legnagyobb lámpa- és világítótest-gyártó üzemévé vált, a lámpák előállításához szükséges műanyag, fa, és fém alkatrészek saját üzemeikben készülnek, emellett saját galvanizáló, valamint festő gyártósorokkal is rendelkeznek.

Üveghajlító üzemükben – amely Európában az egyik legnagyobb teljesítményű ilyen üzem – négy ipari kemence segítségével folyamatosan állítják elő az üvegbúrákat és üveglapokat. A dolgozók létszáma 420, kétharmaduk lámpa-, egyharmaduk kávéfőzőgyártással foglalkozik.

A vállalat adózott eredménye 2016-ban 56 millió forintra nőtt az egy évvel korábbi 16 millióról. Az értékesítés nettó árbevétele 2016-ban 3,77 milliárd forint volt, míg egy évvel korábban 3,8 milliárd. Ebből a belföldi értékesítés 1,57 milliárd forintot tett ki az előző évi 1,2 milliárddal szemben.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Az én hetem: Péterfy Gergely nem lett covidos, de őrt áll az SZFE homlokzatán

Az én hetem: Péterfy Gergely nem lett covidos, de őrt áll az SZFE homlokzatán

És akkor kiderült: a magyaroknak a Balaton se a Riviéra

És akkor kiderült: a magyaroknak a Balaton se a Riviéra

Több európai országban is megugrott a fertőzésszám

Több európai országban is megugrott a fertőzésszám