szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Fákat vágtak ki, majd a helyükön betont őröltek, kevertek, illetve rengeteg bontási hulladékot tároltak a vasútfelújítás idején. A parkot és környékét azóta sem hozták rendbe. A polgármester közölte, hogy szerinte a Népszava újságírója nem tudni pártatlan cikket írni az ügyről, így nem válaszolt a kérdéseire.

Már egy éve befejezték a vasútfelújítást Balatonszemesen, az egykori munkaterület azonban az utakkal együtt még mindig szétdúlt állapotban van – írja a szerdai Népszava.

2016 nyarán a környéken lakók tiltakozása ellenére az önkormányzat megbízásából kivágták a 60-80 éves nyárfaligetet az üdülőhely belterületén, a volt Hunyady-parkban.

A kormány még 2015-ben döntött a park közelében futó dél-balatoni vasútvonal felújításáról, a munkát a Déli-part 2016 Konzorcium, vagyis az R-Kord Építőipari Kft., a V-Híd Zrt. és a Swietelsky Vasúttechnika Kft. hármasa nyerte el. Amikor a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe sorolt R-Kord és V-Híd beszállt az üzletbe, a korábban 55 milliárdosra becsült, uniós finanszírozású beruházás költségvetését a kormány 73 milliárd forintra emelte – emlékeztetnek a cikkben.

Amint a szerződéseket aláírták, a cégek elkezdtek olyan belterületi felvonulási területeket keresni, ahol a gépeiket és az építési törmeléket tárolhatják, de Fonyódtól Földvárig mindenhonnan elhajtották őket. A szemesi polgármester, Takács József viszont készségesnek mutatkozott, és a Hunyady-parkot felajánlotta a konzorciumnak kőrostáláshoz, betonőrléshez és betonkeveréshez. A vállalkozások aszfalt- és betonhulladékot is tároltak a kivágott fák helyén.

A szemesiek az építkezés kezdete óra pereskednek a szerződésekért, és máig még olyan alapinformációkat sem kaptak meg, hogy hivatalosan mikor kezdődött és mikorra fejeződik be a munka, illetve mi lesz a törvényben előírt rekultivációval.

A 25 tonnás teherautók szétdúlták az Arany János és a Bánk bán utcákban az utat, azt se tette rendbe senki, most terepjáróval sem használható. A törmeléket már elvitték az egykori park helyéről, de később szerte Balatonszemesen ismeretlen eredetű betonkupacok jelentek meg, a Tuskó öbölben a parton is. A munkaterület közelében számos ház megrongálódott, a környező épületek értéke a töredékére csökkent, kártérítést azonban mostanáig nem fizettek a lap szerint.

A Népszava helyi forrásai szerint a volt ligetet nem a konzorcium, hanem közvetlenül a Mészáros-féle V-Híd Zrt. bérelte ki, a park tönkretételéért így Mészáros Lőrincet hibáztatják, pedig a szerződésben Takács József polgármester vállalta, hogy még a terület átadása előtt kivágatja a ligetben lévő fákat.

A lap megkereste az ügyben Takács József polgármestert, aki válaszában állította: az újságíró prekoncepciót fogalmazott meg a kérdéseiben, így azok etikátlanok, és nem várható tőle pártatlan újságcikk. A kérdésekre nem válaszolt, és közölte, hogy a levelezést lezártnak tekinti. Szintén írásban kértek választ az üggyel kapcsolatban a Swietelskytől, de egyelőre nem kaptak. A végeredményt tekintve ugyanilyen eredményre jutottak az R-Korddal is.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Csodás új Ferrarija van Charles Leclerc-nek

Csodás új Ferrarija van Charles Leclerc-nek

Videót mutattak be Elon Muskék majmáról, amelyik gondolatokkal videojátékozik

Videót mutattak be Elon Muskék majmáról, amelyik gondolatokkal videojátékozik

A Godzilla vs. Kong a járványidőszak legsikeresebb filmje

A Godzilla vs. Kong a járványidőszak legsikeresebb filmje