szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Meg is kóstolták a spagettiket.

Megfelelőnek találta a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) a gluténmentes spagettiket vizsgáló tesztje keretében ellenőrzött kilenc terméket, de jelölési hiányosságok miatt 3 termék miatt indított hatósági eljárást. 

A hivatal szerint a tápértékek hibás feltüntetése volt a leggyakoribb jelölési hiba. Egy terméknél pedig azt állapították meg, román cég állította elő, ám a csomagoláson holland gyártó szerepelt.

A gluténtartalom egy esetben elérte a kilogrammonkénti 7,4 milligrammot, de ez is jelentősen elmarad a 20 milligrammos határértéktől, a többinél pedig kimutatási határ alatti - írták. Megfelelőnek találták a termékek mikotoxin-, GMO-, tejfehérje- és tojásfehérje allergéntartalmát, 2 termék pedig a vállalásának megfelelően a laktózmentességet is teljesítette.

A hivatal vakteszt keretében vizsgálta az érzékszervi tulajdonságokat is, a száraz tészta külső megjelenése és az állomány alapján a Nutri Free Pasta lett a legjobb, a teszt első helyezettje azonban a Le Veneziane Spaghetti nevű termék lett. Ez utóbbi az illata, főtt állapotban a színe, az íze és az állománya alapján is a tesztelők kedvence volt.

A teszt eredményei részletesen a Nébih oldalán olvashatók.

HVG

HVG-előfizetés digitálisan is!

Rendelje meg a HVG hetilapot papíron vagy digitálisan, és olvasson minket bárhol, bármikor!