szerző:
hvg.hu

A tejautomaták mentességet kaptak a bekötés alól, igaz, ilyenből nem sok van az országban. Ráadásul, mielőtt ideges lenne bárki is a kivételezés miatt, nyugodjon meg mindenki, nagyon macerás a nyerstej kezelése.

„Egy fillért sem adtam volna a bekötésért, nem hogy 638 ezer forintot darabjáért” – így reagált László Róbert, egy makói tejtermelő, aki elmondta, hogy a vállalkozásuk kilenc éve üzemeltet automatákat, ezek közül szinte mindnek alkalmatlan a vezérlő egysége a bekötésre, ezért kellet volna minden egyes darabjukra félmillió forintnál is többet költeniük. Naponta legfeljebb 500 liter tejet adnak el ezen a módon, a 150 forintért árult tej literjén maximum 10 fillér hasznuk van.

Eredetileg ezekre az automatákra is vonatkozott volna a rendelet, amely július elsejétől az étel és italautomaták üzemeltetőit arra kötelezi, hogy bekössék a gépeket a központi adóhatósághoz. Június 28-án jött ki az a rendelet, amely a tej automatákat kiveszi a kötelezés alól, de csak a régieket, a július elseje után beüzemelt „tejgépekre” ugyanúgy kell alkalmazni, mint a többire - írja az agrárszektor.

Megkerestünk egy makói tejtermelőt, akinek cége már évek óta működtet az alföldi városban tejautomatákat. László Róbert elismerte, hogy mint a Tej Terméktanács elnökségi tagja, sokat lobbizott azért, hogy ezt a mentességet megkapják. Azt is elmagyarázta, hogy szerinte ezzel inkább missziót teljesít, mintsem hasznot húzna belőle. Az automatákban friss tej van, ami miatt külön technológiai előírások szerint kell a tárolókat tisztítani, ezt a NÉBIH is ellenőrzi. Naponta 5-600 litert adnak el a makói automatákból, sokkal többet keresnének rajta, ha a tejiparnak átadnák, mint a termelésük nagy részét, és akkor még külön dolgozni sem kellene vele.

„Az automaták akkor terjedtek el, amikor 2009 tájékán, a válságos időkben inkább a hazai piac felé fordultunk, ekkor jöttek be az első automaták, de az első lelkesedést leszámítva annyira nem is terjedtek el, legfeljebb néhány száz lehet országszerte.” – számolgat László Róbert, aki úgy véli, ha már a literenkénti 10 filléres haszon fejében olcsó tejet biztosítanak a makóiaknak, ráadásul, a tej legalább egészséges, akkor ne kelljen milliókat arra költeniük, hogy online kapcsolatba legyenek az adóhivatallal.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!