szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Kisebb tőkeáttétel - kevesebb nyerség, de kisebb lehet a bukás is. Ezért vezet be korlátozást egy kockázatos piacon az EU.

Spekulatív, ráadásul ellenőrizhetetlen piacot próbál megregulázni az Európai Értékpapír-felügyelet (ESMA): az úgynevezett lakossági különbözeti ügyleteknél korlátozza a tőkeáttételt a szervezet. Ezek az ügyletek a legkockázatosabb tőkepiaci termékek közé számítanak, amelyekkel nagy nyereségre lehet szert tenni, de nagyon sokat lehet bukni is. Ilyenkor valamilyen deviza, részvény, index vagy más értékpapír mozgására fogadnak a befektetők, és ehhez vásárolni sem kell, de legalábbis elég az érték töredékét megfizetni.

A gond az, hogy a brókercégeket jórészt valamelyik adóparadicsomban jegyezték be, és így ellenőrizetlenül és jogosulatlanul működnek – ilyen cégekre a Magyar Nemzeti Bank is rendszeresen felhívja a figyelmet. Nem sokkal jobb azonban a helyzet az EU-ban – főleg Cipruson – bejegyzett cégeknél is, ezek ugyanis engedéllyel működnek ugyan, ám a magyar jegybank nem felügyelheti őket. És a panaszokat sem tudja kezelni: amikor például 2016-ban problémák soráról szerzett tudomást a ciprusi IronFX Global Ltd-del kapcsolatban, nem tehetett mást, mint hogy a helyi felügyelethez irányította a magyar befektetőket is.

Egy korábbi jegybanki vizsgálat szerint mintegy 1400 ilyen társaság szolgáltatása érhető el, a spekulánsok több mint 40 milliárd forintot tartanak letétben az ilyen típusú ügyletekhez. A kockázatot mutatja, hogy amikor 2015 januárjában a svájci jegybank hirtelen elengedte a frank árfolyamát, a magyar befektetési vállalkozások ügyfelei egyetlen nap alatt 11 milliárd forint veszteséget szenvedtek el. Ám piaci turbulenciák nélkül is túlzott kockázatot jelentenek ezek az ügyletek - részletek az e heti HVG-ben.

©

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!