szerző:
hvg.hu

„Kémkedő” albatroszokat vetnek be az orvhalászok ellen a Csendes-óceán déli részén, ahol francia külbirtokok is vannak, mert vészesen csökken a halállomány.

Jellemzően azok a fajták tűnnek el, amelyek leginkább kívánatos csemegék a luxus éttermekben. A halászat nagy része illegális, vagyis a kvótákat semmibe vevő cégek működtetik az üzletet. Ebből az első probléma, hogy vészesen fogy az ember által leginkább kedvelt halállomány, holott kicsit tudatosabb halászati politikával más, kevésbé ismert halakra koncentrálva, amelyek ugyanolyan ízletesek, fenn lehetne tartani a déli tengerek halállományi egyensúlyát. De nem csak erről a van szó.

Az illegális halászhajók a tengerek legcsodálatosabb vándormadár halászának, az albatrosznak az élelemét is elveszik. Az UICN természetvédelmi szervezet szerint a világ 22 albatrosz fajtájából 18 végveszélyben van. Jelenleg kb. 25 ezer reprodukcióra képes nagy albatrosz pár él a világon. A halak és az albatroszok fenyegetettsége sajátos kezdeményezést szült. Francia és új-zélandi kutatók kidolgoztak egy rendszert, amely egyszerre szolgálja az albatroszok megmentését és a leginkább lehalászott tengeri halak védelmét. A cél az illegális halászat leleplezése, mert a törvénytelenül működő halászhajók okozzák a legtöbb kárt.

A befogott albatroszok hátára egy mindössze hetven grammos adó-vevő készüléket rögzítenek. A hatalmas madarak repülés közben ezt a terhet nem is érzékelik. De a készülék felfedezi az illegális halászhajókat, lokalizálja őket és a parti őrség az információk alapján lecsap a kvótákat kijátszani akaró halászokra. Ezt igazolta az első kísérleti fázis. A program érdemben novemberben indul és jövő tavaszig tart az első fázisban.

 A kutatók szerint az albatroszok tökéletesen alkalmasak a feladat végrehajtására. (via AFP)

Ide kattintva eléri a Nyüzsi további cikkeit, azonnali véleményeket, érdekességeket, szórakoztató mémeket, gif-eket, videókat.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Bekérették a magyar nagykövetet Macedóniában

Bekérették a magyar nagykövetet Macedóniában

14 milliárd forintért ment el "a gyémántok Leonardo da Vincije" – videó

14 milliárd forintért ment el "a gyémántok Leonardo da Vincije" – videó

Egyre többen csatlakoznak az ELTE-s sztrájknaphoz

Egyre többen csatlakoznak az ELTE-s sztrájknaphoz

A magyar gyerekek szerint a szüleik igen, tanáraik kevésbé figyelnek a véleményükre

A magyar gyerekek szerint a szüleik igen, tanáraik kevésbé figyelnek a véleményükre

400-500 magyar weboldal került bajba, szélesre tárt hátsó bejárat van a kódjukban

400-500 magyar weboldal került bajba, szélesre tárt hátsó bejárat van a kódjukban

Még erősebb telefonok jönnek: hamarosan érkezik a Kirin 990

Még erősebb telefonok jönnek: hamarosan érkezik a Kirin 990