szerző:
HVG
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Nem csak a budapesti Nagykörúton nyitnak boltokat újabban különféle használtruha-kereskedő cégek, a second hand üzletág elkezdte „kóstolgatni” a belső kerületi bevásárlóközpontokat is.

Az egyik ilyen profilú hazai társaság, a szatmári Tiszakanyárról startolt Háda-üzletlánc logója (az újrahasznosításra utaló két görbe nyíl) számos nemzetközi márka társaságában felfedezhető például a Corvin Pláza többemeletes üveghomlokzatán is. Mindez igazolni látszik azt a vélekedést, hogy a használtruha-butikok, turkálók kínálata nemritkán a kedvező anyagi helyzetű rétegeket is foglalkoztatja. Egy tavalyi piaci vizsgálat most publikált összefoglaló jelentéséből (az elemzést a Területi Statisztika című folyóirat közli legutóbbi számában) pedig az is kiderül, hogy jó néhányan kifejezetten büszkék a second hand üzletekben felszedett holmikra.

©

S bár akadnak ezzel ellentétes vásárlói reflexiók is (vagyis hogy az emberek szégyellik, ha a turikból öltöznek), ilyen értékelést a megkérdezetteknek csupán kis töredéke adott az egy évvel ezelőtti vizsgálat során – derül ki a szóban forgó tanulmányból. A szóra bírt vásárlók elsöprő többsége mindeközben egyszerűen csak nyugtázta, hogy az „uraságok által levetett” ruhacikkek vásárlása napjainkra széles körben elfogadottá vált. A vevők nem reprezentatív véleményét feldolgozó felmérés eredménye szerint e boltok egyik legfőbb vonzereje a konfekciótermékektől eltérő kínálat – tudható meg Várnai Ibolyának, a Szent István Egyetem PhD-hallgatójának kérdőíves vizsgálatából. A turizások hátterében – a pénzmegtakarítás lehetőségén túl – olykor azonban „filozófiai” megfontolások is meghúzódnak: a válaszadók 16-17 százaléka legalábbis arra hivatkozott, hogy a ruházati termékek újrahasznosítása voltaképpen óvja a környezetet.

A használt ruhákat vásárlók fele a szóban forgó üzleteket havonta legalább egy ízben felkeresi. A megkérdezettek szűk kétharmada fél-egy órát tölt a boltban. Az elköltött pénz nagysága alapján elég jelentős a szórás: a vevőknek közel a fele legfeljebb 2 ezer forintot hagy a turikban havonta, minden hetedik vásárló azonban 5–10 ezret is képes elkölteni hasonló időszak alatt.

Várnai Ibolya feltérképezte négy jelentős használtruha-üzletlánc regionális felépítését is. Adatai alapján a Cream nevű cég kizárólag Budapest belvárosában működtet kiskereskedéseket, míg a főként ugyancsak a fővárosra fókuszáló Humana fenntart egy-egy árusítóhelyet Érden, Kecskeméten, Tatabányán és Szigetszentmiklóson is. A főváros használtruha-piacán mégsem ők, hanem Háda György Háda nevű üzletlánca élvez meghatározó pozíciót, a négy nagy vállalkozás budapesti egységeinek éppen a felét e cég tartja fenn. A vezető márka a belső kerületekben jellemzően vállfás butikokat, a külső negyedekben inkább kilós és úgynevezett eső áras turkálókat üzemeltet (utóbbi helyeken a bálabontást követő napokban az ár egyre csökken). A Háda-butikok kétharmada (57 egység) mindazonáltal vidéken található: Szabolcs-Szatmár-Bereg és Borsod-Abaúj-Zemplén megyében a cég 7-7 ilyen üzletet is működtet, miközben Nyugat-Magyarországon (Győrt leszámítva) egyet sem. A közelebbről szemügyre vett negyedik üzletlánc, az Angex az árukészletével elsősorban ugyancsak a vidéki vásárlóközönséget célozza meg Veszprém megyétől egészen Hajdú-Biharig.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Havas Henrik visszatér

Havas Henrik visszatér

Rogánék még nem foglalkoztak Lázár dohányzást betiltó javaslatával

Rogánék még nem foglalkoztak Lázár dohányzást betiltó javaslatával

Azt hitte, hogy tudja, pedig nem is olyan egyszerű – Hogyan fűtsünk okosan?

Azt hitte, hogy tudja, pedig nem is olyan egyszerű – Hogyan fűtsünk okosan?

Gulyás Gergely hallgatott a 9 ezer ember kirúgásáról

Gulyás Gergely hallgatott a 9 ezer ember kirúgásáról

Van ádámcsutkám, de jó nő vagyok

Van ádámcsutkám, de jó nő vagyok

Se elem, se áram: ezt a zseblámpát elég vízbe mártani, és akár 100 óráig használhatja

Se elem, se áram: ezt a zseblámpát elég vízbe mártani, és akár 100 óráig használhatja