szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A társadalombiztosítóval szerződött egészségügyi szolgáltatók 2007 áprilisától kötelesek ellenőrizni a betegek jogosultságát. A jogosultság-ellenőrzés következtében, illetve egyes egészségügyi szolgáltatásoknál előfordul, hogy az ellátás csak akkor nyújtható, ha annak árát az ellátott személy kifizeti. Az Adózóna a jogosultság-ellenőrzésről és az egészségügyi szolgáltatáshoz kapcsolódó fizetési kötelezettségekről ír.

Az egészségügyi szolgáltatásra való jogosultságot az egészségügyi szolgáltatók elektronikus úton ellenőrzik a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) nyilvántartásában. Nem kell a jogosultságot ellenőrizni az alábbi orvosi/ápolási ellátásoknál:

mentés, betegszállítás,
védőnői szolgáltatás,
otthoni szakápolás,
iskola- és ifjúság-egészségügy,
mozgó szakorvosi szolgálat,
diagnosztika, kórszövettan vizsgálat (ahol nincs jelen a beteg),
boncolás
.

A jogosultságellenőrzés lényege, hogy minden érvényes tajszám mögött legyen befizetés, azaz a társadalombiztosítás keretében nyújtott egészségügyi szolgáltatás nem ingyen jár. A jogosultságellenőrzés eredményeként „zöld”, „piros”, „sárga”, „kék” vagy „barna” lámpa jelenik meg. Az Adózóna sorra veszi, hogy melyik lámpa mit jelent. 

A  piros lámpa például azt jelenti, hogy az ellátandó személy tajszáma érvényes, de a befizetése rendezetlen. Ez esetben is megkapja a társadalombiztosítás keretében az egészségügyi szolgáltatást, azonban a jogosultság rendezése érdekében köteles a kormányhivatal egészségbiztosítási szervéhez fordulni.

 A sárga lámpa azoknál a személyeknél jelenik meg, akik megállapodás alapján jogosultak egészségügyi szolgáltatásra. Az egészségügyi szolgáltatásra szóló megállapodást azok a személyek köthetik meg, akik a Tbj. szerint nem biztosítottak, és egészségügyi szolgáltatásra egyéb jogcímen sem jogosultak.

A megállapodás alapján fizetendő járulék havi összege: nagykorú állampolgár esetén a minimálbér (azaz 149 000 forint) 50 százaléka, 18 évesnél fiatalabb gyermek, valamint Magyarországon nappali rendszerű oktatás keretében tanulmányokat folytató külföldi tanuló esetén a minimálbér (azaz 149 000 forint) 30 százaléka. A hatályos szabály alapján a megállapodás első 24 hónapjában – ún. várakozási időben – az érintett személy csak sürgősségi ellátásokra jogosult, kivéve, ha a megállapodás megkötésével egyidejűleg az előírt járulék befizetése 24 hónapra megtörténik. Esetükben a tajszám érvényes, azonban a fenti 24 havi befizetés, illetve várakozási idő letelte után sem kapnak teljes körű ellátást. 

További részletek az Adózóna cikkében.  

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Egy 54 éves férfi heteken át megevett napi 1,5 zacskó medvecukrot – belehalt

Egy 54 éves férfi heteken át megevett napi 1,5 zacskó medvecukrot – belehalt

Robbantott a transzvesztita sorozatgyilkosos krimivel a Harry Potter írója

Robbantott a transzvesztita sorozatgyilkosos krimivel a Harry Potter írója

Van a szerelemnek egy előszobája, ahol a józan ész csődöt mond

Van a szerelemnek egy előszobája, ahol a józan ész csődöt mond