szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A zálogház tulajdonosát öt évre ítélte a bíróság, hiába okozott mintegy 30 milliárdos kárt, a kártérítésről pedig valószínűleg a legtöbben lemondanak.

Mint arról korábban beszámoltunk, mindössze 5 év szabadságvesztésre és ugyanennyi közügyektől eltiltásra ítélte jogerősen a bíróság annak a zálogháznak a tulajdonosát, akit többek között azzal vádoltak, hogy kölcsönügyleteiben fedezetként hamis, rézből öntött aranytömböket használt fel.

A botrány 2015 augusztusában robbant ki, ekkor derült ki, hogy Bíró Péter, a Kézizálog Zrt. tulajdonosa hamis aranytömböket adott biztosítékként több magyar milliárdosnak és pénzintézetnek. A Kézizálog már 2015 elején tönkrement, a Bíró által okozott veszteséget 30 milliárd forintra becsülték.

A Napi.hu most arra hívja fel a figyelmet, hogy a bírósági ítéletből az nem derült ki, hogy a vádlottnak hogyan és miként kellene megtérítenie a sokmilliárdos veszteséget, az ítéletben ugyanis mindössze egy mondat utal arra, hogy kötelezték a vádlottat, hogy a vádiratban indítványozott kártérítést a pénzintézetek, két gazdasági társaság és két magánszemély részére fizesse meg, ennek nagyságát azonban majd további polgári perek során kell megállapítani.

A lap hozzáteszi, hogy a kárvallottak egy része, közöttük nyolc hazai pénzintézet egyébként vélhetően nem indít kártérítési pert, holott a bankok vesztesége a korábbi becslések szerint meghaladta a 20 milliárd forintot.

Az már tavaly szeptemberben kiderült, hogy az Unicredit Bank nem él majd polgári jogi igényével, a karibi térségben működő offshore Loyal Bank elengedi a tartozást, és a Commerzbank sem akarja érvényesíteni kárigényét. A K&H Bank ugyan szintén nem indít polgári pert, de ennek oka, hogy a hitelt engedményezte egy faktorcégnek.

A Széchenyi Bank és az Alba Takarékszövetkezet pedig időközben csődbe ment. A többi pénzintézet - Sperbank, OTP, CIB, Raiffeisen, Kinizsi Bank - elméletben indíthat ugyan kártérítési pert, de elképzelhető, hogy ők is inkább lenyelik az egyenként is százmilliós, esetleg milliárdos tételek elvesztését.

A Napi.hu megkeresett több károsultat, akik szintén úgy nyilatkoztak, hogy

mivel a kár megtérülésére nem látnak esélyt, ők el sem indítják a pert.

A lap hozzáteszi, hogy az évekig tartó háziőrizet és egyéb kedvezmények figyelembe vételével Bírónak egyébként a kiszabott öt éve helyett valószínűleg legfeljebb két évet kell majd a rács mögött töltenie.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!