szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Kézizálog Zrt. tulajdonosa a trombitarézből készült tömböket otthonában öntötte. Bíró Péter szerint a cégcsoport vagyonából kielégíthették volna a károsult bankokat és magánszemélyeket, de érdekes módon a kárigények három év alatt töredékére apadtak.

Letöltendő börtönbüntetést és pénzbüntetést kért az ügyész az aranyhamisítási ügyben és a záloghitelezési csalásban érintett Bíró Péterre – írta a Napi.hu.

A botrány 2015 augusztusában robbant ki; Bíró Péter, a Kézizálog Zrt. tulajdonosa hamis aranytömböket adott biztosítékként több magyar milliárdosnak és pénzintézetnek. A Kézizálog már 2015 elején tönkrement. A Bíró által okozott veszteséget 30 milliárd forintra becsülték. A pénzintézetek és magánszemély-károsultak viszont azóta csak 5-6 milliárd forintos polgári jogi igényt jelentettek be.

A Bíró Péter vezette Lombard Zrt.-Kézizálog Kft cégcsoportot hitelező pénzintézetek - összesen nyolc bank - anno 22 milliárd forinttal hitelezték meg a Lombard-csoportot, viszont a mostanra egy részük jelentősen csökkentette a korábban jelzett kárigényt, de akadt olyan is, mely be sem jelentett ilyet, pl. az Unicredit. A pénzintézetnek ugyan 700 millió forintos kárt okoztak, de ők ezt követelést 1,5 millió forintért engedményezték. Ugyanígy járt el a K&H Bank, amely 1,5 milliárdos követelését adta el a Baranya Kredit Zrt.-nek. Az ügyben károsultként érintett Alba Takarék és a Széchenyi Bank felszámolás alatt áll, ahogy a Hujber Ottó egykori MSZP-közeli nagyvállalkozóhoz köthető, offshore székhelyű pénzintézet, a Loyal Bank is.

„Érdekes, hogy az első megközelítésben több tízmilliárdosra becsült kárérték miként csökkent ennek tizedére, miközben az elmúlt három évben semmi új fejlemény nem történt” -kommentálta Bíró Péter az ellene indított per első tárgyalási napját. Bíró állítja, a Lombard-csoport vagyona elegendő fedezetet jelentett volna.

A tárgyalásra félszáz tanút idéz be a Fővárosi Törvényszék.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!