szerző:
MTI / hvg.hu
Tetszett a cikk?

A British Airways, az Easyjet és a Ryanair a kötelező karantén visszavonását szeretné elérni.

Koronavírus – a második év
Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid–19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.
Friss cikkek a témában

Közös jogi eljárást kezdeményezett pénteken a brit piacon tevékenykedő három legnagyobb légitársaság, a British Airways(BA), az Easyjet és a Ryanair a brit kormány által e héten bevezetett karanténelőírás ellen. A hétfő óta érvényes szabályozás alapján a külföldről beutazóknak, köztük a brit állampolgároknak is két hétre karanténba kell vonulniuk. A brit kormány indoklása szerint az intézkedés célja megakadályozni, hogy az immár visszavonulóban lévő koronavírus-járvány a külföldről behurcolt fertőzések miatt ismét fellángoljon.

A British Airways, az Easyjet és a Ryanair már a hét elején jelezte, hogy bíróságon kívánja megtámadni a rendelkezést; azt szeretnék elérni, hogy vonják vissza azt.

A légitársaságok jogi képviselőinek érvelése szerint a külföldről beutazókra az intézkedés sokkal szigorúbb kötelezettségeket ró, mint amilyeneket a jelenlegi szabályozások alapján a már Nagy-Britanniában tartózkodóknak be kell tartaniuk. A nyilatkozatokból a légitársaságok szerint az következik, hogy a kabinet saját tudományos tanácsadói sem támogatják a karanténintézkedést.

Willie Walsh, a British Airways anyavállalatának (IAG) vezérigazgatója a londoni alsóház képviselőinek küldött levelében azt írta, hogy a BA júliusban újra akarta indítani menetrend szerinti járatainak 40 százalékát, a kormány azonban ezt a tervet „megtorpedózta” a karanténintézkedéssel. Walsh közölte azt is, hogy a British Airwaysnek jelenleg semmiféle kereskedelmi bevétele nincs, készpénztartaléka ugyanakkor naponta 20 millió fonttal (7,7 milliárd forinttal) apad, és a cég jelenlegi helyzete fenntarthatatlan.

A légitársaságok arra is felszólították a kormányt, hogy ne válogatás nélkül alkalmazza a karantén-előírást, inkább teremtse meg a feltételeit annak, hogy az alacsony fertőzöttségű országokból érkezők mentesüljenek a karanténszabály alól. Erre Boris Johnson miniszterelnök nemrégiben erős utalást tett. Alsóházi meghallgatásán a kormányfő kijelentette: kölcsönös megállapodások esetén már a karantén-előírás június végi első felülvizsgálatának idejére mentességet kaphatnak azok a beutazók, akiknek hazájában a fertőződési ráta „legalább olyan jó”, mint Nagy-Britanniában.

Pénteki nyilatkozatukban a légitársaságok jelezték: semmiféle jelzést nem kaptak arra, hogy mikortól léphetnének érvénybe a mentességek.

A brit turisztikai és szállodaágazat is jogi eljárásra készül a kormány karanténintézkedése ellen. Ennek képviselői elsősorban azzal érvelnek, hogy az előírás aránytalan és diszkriminatív. A kezdeményezéshez több mint 500 nagy utazásszervező vállalat és szálloda csatlakozott. E cégek együttes forgalma meghaladja az évi 10 milliárd fontot.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Lengyel Miklós Vállalkozás

Beperelhetik a brit kormányt a karantén miatt a légitársaságok

Csak úgy léphetnek be a külföldről érkezők az Egyesült Királyságba, ha két hétre karanténba vonulnak – írja elő egy friss brit kormányrendelet. Ez viszont kétségbe ejti a légitársaságokat, hiszen a hétfőtől hatályos rendelet miatt sokan meggondolják majd, hogy nekivágjanak egy utazásnak – akár Nagy-Britanniába vagy onnan el.

Bíróság támadta meg a felsőoktatási átalakítást – az Alkotmánybíróságnak 90 napon belül döntenie kell

Bíróság támadta meg a felsőoktatási átalakítást – az Alkotmánybíróságnak 90 napon belül döntenie kell

Meghalt koronavírusban a Szent István-bazilika plébánosa

Meghalt koronavírusban a Szent István-bazilika plébánosa

Majdnem mindenhol előre sorolják a tanárokat az oltási tervben, nálunk nem

Majdnem mindenhol előre sorolják a tanárokat az oltási tervben, nálunk nem