szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Év végén jár le az egyetemes postai szolgáltatói szerződést, amit megint csak a Magyar Posta Zrt.-vel kötnek újra.

Eldőlt, hogy az év végén lejáró egyetemes postai szolgáltatói szerződést jövő januártól a Magyar Posta Zrt.-vel hosszabbítja meg a magyar állam – írta a Népszava a nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli miniszter hivatala tájékoztatása alapján.

A postai piac az uniós normáknak megfelelően 2013. január elsejétől liberalizált Magyarországon, akkor kötötték meg a céggel az első szerződést az egyetemes szolgáltatásokra – emlékeztet cikkében a lap.

Ez azt jelenti, hogy a Postának elérhetővé kell tenni valamilyen formában a szolgáltatásait az ország egész területén, az azonban már a saját döntésükön múlik, hogy a sima, elsőbbségi vagy ajánlott levelek, a kisebb csomagok átvételére és feladására, csekkbefizetésre önálló hivatalt működtetnek és a küldemények vagy a nyugdíj kézbesítésére saját dolgozóikat alkalmazzák, vagy valamilyen üzlettel, külső partnerrel kötnek szerződést a feladatra, netán mobil posta keresi fel a kistelepülést. A Népszava azt írja, hogy

a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) nyilvántartásában ma már ugyan 176 szolgáltató szerepel, de egyikük sem képes e feladatot ilyen széles körben ellátni.

A NMHH egyébként részletes adatokkal alátámasztott jelentést készített tavaly ilyenkor, hogy felmérje, van-e más potenciális szolgáltató, amelyik legalább változatlan színvonalon el tudná látni az összes feladatot, de a mostani költségeknél olcsóbban. Mivel nem találtak ilyet, a területet felügyelő hatóságként javaslatot tettek az egyetemes szolgáltatási szerződés meghosszabbítására a Magyar Posta Zrt.-vel. Az új szerződést az év második felében írhatják alá.

A cikkben hozzáteszik, hogy a nagy közszolgáltató cégek közül a postásoknál sem nem zárultak még le az idei bértárgyalások.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!