szerző:
Lengyel Miklós
Tetszett a cikk?

Komoly feltételeket szabott Brüsszel.

"A német állam 6 milliárd eurót ad a Lufthansának és ezenkívül még 3 milliárd eurós garantált hitelt nyújt" – közölte Margrethe Vestager. Az Európai Bizottság versenyügyekért felelős alelnöke hangsúlyozta, hogy az állami támogatás elfogadásának fő oka a koronavírus-válság, mely padlóra küldte az egész légi forgalmat. Mindez azonban nem korlátozhatja a versenyt – tette hozzá Vestager.

Brüsszel a támogatás fejében kikötötte, hogy az állam visszakapjon valamit a most nyújtott támogatásból, illetve azt, hogy a Lufthansa adjon nagyobb lehetőségeket a versenytársainak azon a két nagy német repülőtéren (Frankfurt és München), ahol domináns pozícióban van. Végül az is feltétel, hogy a német államnak ki kell szállnia a Lufthansából.

A cég által benyújtott üzleti terv szerint 2026-ban visszaállhat az eredeti állapot. Állami kilépési stratégiát is jóváhagyott a bizottság. Eszerint, ha hat évvel azután, hogy a német állam beszállt a Lufthansa tőkéjébe, problémák merülnének fel a kiszállással kapcsolatban, akkor erről a német társaságnak értesítenie kell az Európai Bizottságot.

Miből fizet a német állam?

A válság elleni küzdelemre létrehoztak egy szép hosszú nevű állami alapot: Wirtschaftsstabilisierungfond. Ebből az alapból támogatja a német állam azokat a cégeket, melyeket különösen megviselt a vírusválság. A Lufthansa mindenképp ide tartozik, hiszen a légi közlekedés szinte teljesen leállt, de Németországnak és az Európai Uniónak is nagy szüksége van a légitársaságra. Nemcsak a személyszállítás miatt, de az áruexportban és -importban is fontos szerepe volt és van a Lufthansának.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!