szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Egy vállalkozói felmérés megkérdezettjeinek közel fele a kata-adóemelést sem utasítja el.

Széleskörű vállalkozói konzultációval megelőzhető, hogy a kisadózó vállalkozások tételes adójának (kata) jövő évtől életbe léptetni tervezett szigorítása ellehetetlenítse azokat a gazdasági tevékenységeket, amelyek esetében fel sem merül a bújtatott munkavállalás. A vállalkozások részéről van nyitottság az adónem strukturális újragondolására és a visszaélések kiszűrésére – állítja a Budapesti Kereskedelmi és Ipari Kamara (BKIK) saját, vállalkozások körében végzett felmérése alapján.

A BKIK a Budapesti Gazdasági Egyetemmel és a Szent István Egyetemmel együttműködve július végén, augusztus elején készített felmérésben 6042 vállalkozást kérdezett a kata átalakításáról.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter június végén jelentette be, hogy 2021-től változnak a kata szabályai, 40 százalék adót kell fizetni az ugyanazon felek között, évi 3 millió forintot meghaladó számlák után. A miniszter a bejelentést azzal indokolta, hogy így szeretnék elejét venni a visszaéléseknek. Úgy fogalmazott, hogy a kisvállalkozóknak adott adókedvezményekkel a nagyvállalkozások élnek vissza, ezt akarják megszüntetni.

A VOSZ sem ért egyet a kata-szabályok változásával

A Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége szerint az adónem nagyban hozzájárult a feketegazdaság visszaszorulásához.

Nem meglepő, hogy a válaszadók többsége véli úgy, hogy vállalkozásokat hátrányosan érintik a jövő évtől hatályba lépő új kata-szabályok, hiszen a válaszadók között sokan vannak, akiket valóban hátrányosan érintenek a változások – írja közleményében a BKIK. Főként a szellemi területeken aktív cégek tartanak attól, hogy önhibájukon kívül sújtja majd őket a restrikció. Nagyon sok olyan válaszadó is akadt, aki szerint a kata hasonló pályát futhat be, mint a gazdasági csodafegyverből néhány év alatt megtűrtté vált, majd megszüntetett egyszerűsített vállalkozói adó (eva).

A felmérést kitöltők 87,67 százaléka vélekedik úgy, hogy egy törvénymódosító javaslat előkészítésénél be kell vonni a vállalkozókat is a folyamatba.

A kutatásban többfajta megoldási módszert helyezhettek preferenciális sorrendbe a kutatási kérdőívet kitöltők. Ennek eredménye egyértelműen mutatja, hogy a vállalkozók elsődleges válaszaikban több mint 42 százalékban el tudják képzelni valamilyen adóteher növekedését a szabályozás egyszerűsége megmaradásáért vagy akár szigorú ellenőrzés mellett, nagyjából egyharmaduk a maradó adóteher mellett az adminisztráció bonyolításában látják a megoldást, míg a fennmaradó rész valamilyen szankció alkalmazását látja a legcélszerűbbnek.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
"Sokan nem térnek már vissza a sporthoz" – csapatokat tesz tönkre az Emmi járványprotokollja

"Sokan nem térnek már vissza a sporthoz" – csapatokat tesz tönkre az Emmi járványprotokollja

Ezeket a dalokat nem verte nagy dobra a Pink Floyd, de most itt vannak

Ezeket a dalokat nem verte nagy dobra a Pink Floyd, de most itt vannak

Koronavírus: 937 új fertőzött, 6 halott

Koronavírus: 937 új fertőzött, 6 halott