szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Szijjártó Péter személyesen adta át a Hell szikszói beruházásának felét megfinanszírozó támogatási okiratot.

Hét cukorsilót épít az energiaitalok gyártására szakosodott Hell Energy Magyarország Kft. a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Szikszón – számol be az MTI. Az 565 millió forintos beruházásnak gyakorlatilag a felét, 282 milliót az állam fizeti ki. Az erről szóló támogatási okiratot Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter személyesen adta át.

A Hell nem csak a cukorsilók állami támogatásának örülhet: egy áprilisi kormányhatározat a „helyi önkormányzatok működési célú kiegészítő támogatásainak” terhére 371,2 millió forintos többletforrást biztosított Szikszónak a helyi iparterület infrastrukturális fejlesztésére. Ugyanekkor egy másik kormányrendelettel a Hell energiaital-gyártó szikszói beruházását is módosították: a már korábban is nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű üggyé nyilvánított beruházás mostantól több földterületet érint.

A külgazdasági és külügyminiszter most elmondta, hogy a Hell mostani beruházása 355 munkahely megtartását segíti elő. Szijjártó szerint a közpénz-injekciónak hála, hatékonyabbá válik a vállalat működése is.

Vagyis a cégnek most még csak ígérnie sem kell a munkahelyteremtést, nem úgy, mint évekkel ezelőtt, amikor a cégcsoport 7 milliárd forint közpénztámogatást kapott 320, már létező munkahely megteremtésére.

Borsodban most 39 magánvállalat 20 milliárd forint értékű beruházásait összesen 9 milliárd forint közpénzzel támogatja meg a kormány. Az MTI szerint ezzel a kormány „11,5 ezer munkahelyet segít megmenteni”. Ez nagyjából 780 ezer forint minden meglévő munkahely után. A munkahelyteremtési támogatásokkal lényegesen nagyvonalúbb ennél a kormány: tavaly egy-egy támogatással létrejött munkahely átlagosan munkahely átlagosan 16 millió forintjába került az adófizetőknek.

A Hell Energy különben vélhetően állami támogatás nélkül is talpon maradna: a vállalat bevétele tavaly 51 milliárd forint volt, adózott eredményük pedig 2,5 milliárd. A 2018-as profit ennél is magasabb volt, meghaladta az 5 milliárd forintot. A vállalat tulajdonosa kevés híján a Forbes 50 leggazdagabb magyart bemutató listájára is felkerült, de ezt végül az illető jogi lépésekkel megakadályozta. A 26. leggazdagabb lett volna a Hell Energy tulajdonosa.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hetekbe telhet, mire megfelelő aggregátorokat kapnak a járványkórházak

Hetekbe telhet, mire megfelelő aggregátorokat kapnak a járványkórházak

A kormány szerint 400–450 milliárd forintot hagy a családoknál a meghosszabbított hitelmoratórium

A kormány szerint 400–450 milliárd forintot hagy a családoknál a meghosszabbított hitelmoratórium

A britek beelőznek: ott már este tízkor zárniuk kell a kocsmáknak és éttermeknek

A britek beelőznek: ott már este tízkor zárniuk kell a kocsmáknak és éttermeknek